"Jette er enormt pædagogisk og ved præcis, hvordan man forklarer alle typer elever svære emner", står der blandt andet i nomineringen af lærer Jette Nilausen til Lotte Rods (B) kåring af Danmarks Bedste Lærer.

Danmarks bedste lærer er tankelæser og cirkusklovn

En almindelig tirsdag på Toftevangsskolen i Birkerød blev brudt med blomster, knus og varme ord. To tidligere elever og den radikale børne- og undervisningsordfører Lotte Rod overraskede vinderen af nomineringen til Danmarks Bedste Lærer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden uge fem har Det Radikale Venstres børne- og undervisningsordfører Lotte Rod opfordret danskere til at nominere Danmarks bedste lærer. Blandt nomineringerne faldt det endelign valg på Jette Nilausen fra Toftevangsskolen i Birkerød, der blev indstillet af den tidligere elev Franciska Dis Brodersen.

"Der er kommet over 100 nomineringer, og det har virkelig været svært at vælge. Men denne her historie om en pige, som har fået øjnene op for matematik på grund af sin lærer og derfor er kommet godt videre i gymnasiet, det ramte mig", siger børne- og undervisningsordfører Lotte Rod (B).

Blitzende kameraer venter

Sammen med den tidligere elev Franciska Dis Brodersen og hendes gamle klassekammerat står Lotte Rod klar på Toftevangsskolen tirsdag morgen for at overraske lærer Jette Nilausen. De to tidligere elever bevæger sig hurtigt og hjemmevant rundt i gangene mod lokalet, hvor Jette intetanende sidder og underviser.

"Vi kender den her skole ud og ind, og den betyder meget for os. Man får et særlig tæt forhold til ens folkeskolelærer, og at jeg fik Jette som lærer i 8. klasse har blandt andet betydet, at jeg fik gode karakterer i matematik, og at jeg har valgt geografi i gymnasiet. Ud over det, så ved Jette præcis, hvordan hendes elever har det. Hun er en slags tankelæser", fortæller den tidligere elev Franciska Dis Brodersen til ordfører Lotte Rod, inden de stopper op foran døren til lokalet.

En overrasket tankelæser Selvom Jette Nilausen kan læse elevernes tanker i klasselokalet, så er det ikke en politiker, to gamle elever og en bunke blitzende kameraer, hun har regnet med at få besøg af midt i undervisningen.

"Hold da op, det er godt nok overvældende. Det er næsten mere, end jeg kan bære", siger en berørt Jette Nilausen efter, at Lotte Rode har overrakt blomster og læst eleven Franciskas ord højt.

Jette selv var ikke klar over, at der overhovedet fandtes en jagt på Danmarks bedste lærer, men hun husker tydeligt Franciskas kamp med matematikken og er glad og stolt over både de rosende ord og Franciskas gode resultater.

"Det er børnene, der driver mig. Jeg er helt vild med dem. Og så har jeg nok en evne til at se, hvordan mine elever har det, og hvad de har brug for. Jeg fokuserer altid på det, de er gode til gennem en legende tilgang til fag som matematik. For matematik ér en leg, og så er jeg nok også lidt af en cirkusklovn", griner Jette Nilausen i midten af den forsamlede cirkel af mennesker.

Ordfører: lyt til lærerne Både de to elever og deres gamle lærer Jette, der nu officielt er "Danmarks bedste", skal tilbage i skole efter at have givet knus og forsikret hinanden om, at den oplevelse ikke bliver glemt foreløbigt. 

Også ordfører Lotte Rod vil tage elever og læreres erfaringer med sig videre og bruge det i sit politiske arbejde.

"Både jeg og andre kan lære af en lærer som Jette, der fokuserer på anerkendelse og elevernes kompetencer. Det minder mig om, at jeg skal føre politik, hvor vi lytter til lærerne og har tillid til dem. At det er vigtigt med engagement og trivsel i klasserne for at læring giver mening for eleverne", siger Lotte Rod (B).

Læs mere

Nomineredelærere til "Danmarks bedste lærer"