Anmeldelse

Abacus

Overskueligt og velgennemtænkt

Supermateriale, der dog kræver en del forberedelse af læreren. Varmt anbefalet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

“Abacus - I skole igen” til 1. klasse fortsætter, hvor systemet til børnehaveklassen slap. Systemet består blandt andet af en basisbog, et basishæfte, en opgavebog, en lærervejledning og en mængde ekstramateriale.

Fakta:

Titel: Abacus

Forfatter: Connie Nielsen, Elisabeth Tang

ISBN: 9788792637161

Pris: 97,50

Sider: 52

Type: Basisbog

Forlag: Forlaget Matematik

ISBN: 9788792637178

Pris: 55

Sider: 68

Type: Basishefte

ISBN: 9788792637192

Pris: 362,50

Sider: 66

Type: Opgavebog

ISBN: 9788792637185

Pris: 487,50

Sider: 143

Type: Lærervejledning

Basisbogen lægger op til samtale og diskussion om de matematiske emner. Her vægtes det at kunne udtrykke sig i, om og med matematikken. Grafik og rigtige billeder supplerer hinanden på yderst fornuftig vis, og man føler sig indbudt til diskussion og videre arbejde med bogen.

Basishæftet er et hæfte, hvor eleverne arbejder alene eller i mindre grupper om at farvelægge, regne, skrive og løse opgaver, som der i basisbogen er lagt op til. Opgavebogen er beregnet til de elever, der har brug for lidt ekstra træning, eller til elever, der skal udfordres ekstra. Alle materialerne er velgennemtænkte og meget brugbare.

Grafikken i både basishæftet og opgavebogen er ikke prangende, men virker overraskende godt og velgennemtænkt. Overskueligheden er i højsædet, og eleven forvirres ikke af den mængde fyld, som man ser i andre materialer. Dog skal man være opmærksom på, at der kræves en god forberedelse fra lærerens side. Herunder at læreren er opmærksom på for eksempel den ordinale og kardinale talforståelse, som mange elever har svært ved at skelne imellem.

Man oplever ofte, at noget materiale er funderet godt, men ender med at blive løst og tilfældigt. Dette materiale er godt opbygget og “giver ikke op” undervejs. Det falder godt i tråd med Fælles Mål 2009, og man fornemmer en klar rød tråd i opbygningen. Både med hensyn til de matematiske udfordringer og med hensyn til perspektivering til elevernes dagligdag. Jeg kan kun medgive mine anbefalinger.