Anmeldelse

Grænsebørn

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man må som dansklærer juble, når der med lange mellemrum udkommer kortprosa skrevet til børn. Bent Haller leverer varen, smukt indpakket i Lars Vegas Nielsens besnærende sort-hvide collager. Og det skriftlige indhold er, som altid fra Hallers hånd, af høj litterær kvalitet.

Fakta:

Titel: Grænsebørn

Forfatter: Bent Haller

Pris: 199 kroner

Sider: 64 sider

Type: Bog

Forlag: Høst og Søn

Kortprosagenrens nedslag på enkeltstående situationer understøttes af Hallers rammende stemningsbilleder og underspillede spændingsopbygning, der kulminerer i genrens overraskende og til tider chokerende pointer.

Bogens overskrift "Grænsebørn" fungerer ligeledes som overordnet tema for de 41 historier, der alle skildres på blot en enkelt side hver. Omdrejningspunktet i teksterne er grænseoverskridende handlinger begået af eller mod børn og følelser, der opererer i grænselandet mellem godt og ondt. Blandt emnerne i bogen finder man brodermordet, manddomsprøven og velbevarede hemmeligheder.

Lars Vegas Nielsens collager spiller flot op til de foregående siders historier og fungerer som æstetiske fikspunkter igennem bogen.

Kortprosa er ikke en hyppigt anvendt genre i folkeskolen, men den er oplagt at gøre noget mere ved. Brug den blandt andet i træningen af oplæsning, til meddigtning eller som inspiration til elevernes egenproduktion af kortprosa.

"Grænsebørn" bør stå på hylden på alle landets skolebiblioteker. Lad eleverne fra 6. klasse og opefter mores, frastødes og overraskes over Hallers skarptskårne tekster.