Debat

Derfor siger jeg nej

Der er sidste frist for at stemme om overenskomstforliget den 31. marts - hele DLF's hovedstyrelse anbefaler et ja, men flere kredse, blandt andet Ballerup, siger nej

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er tre grunde til, at jeg ikke kan anbefale aftaleresultatet:

- Vi stillede krav om en central arbejdstidsaftale for alle lærere i Danmark.

Resultatet blev 98 lokale aftaler.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Skitsen, der er aftalt, er desværre et skridt i den forkerte retning.

For de kredse, der ikke har en særlig KTO-aftale (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte), bliver det meget vanskeligt at få udarbejdet en aftale byggende på de principper, der er i aftalen. Det er forsøgt mange steder uden held. Nu kan man prøve igen på baggrund af en principskitse, der på afgørende punkter er en accept af arbejdsgivernes ønsker om mere ledelse, mulighed for at undervisningsopgaverne får forskellig omregningsfaktor og udhuling af undervisningsbegrebet.

Endvidere bliver tildeling af timer til enkeltopgaver som udgangspunkt et aftaleforhold mellem skoleleder og den enkelte lærer.

For de kredse, der allerede har en KTO-aftale, vil det betyde, at kommunerne selvfølgelig vil forsøge at score det provenu, der ligger i de ovennævnte muligheder. Så kan man bare lade være at indgå en aftale, siges der, men så er man tilbage på den centrale aftale med de konsekvenser, vi allerede har prøvet i Ballerup.

- Ny Løn igen-igen. Ved Overenskomst 05 slap vi af med lokal løndannelse. Vi fik et centralt aftalt tillæg i stedet for. Det skulle ifølge formand og hovedstyrelse være første skridt til afvikling af Ny Løn, næste skridt skulle tages ved Overenskomst 08.

Afvisningen af Ny Løn i 2005 betød, at 97 procent af lærerne stemte ja.

Nu er vi tilbage, hvor vi startede.

- Lønrammen. Jeg er ikke imponeret over resultatet på 12,8 procent. Resultatet fra det private overenskomstresultat er højere, og i forvejen er der et lønefterslæb på det kommunale område. Det var der da også en del hovedstyrelsesmedlemmer, der sagde inden forliget.

Derfor siger jeg nej. Se også www.kreds21.dk

Svar fra Lotte Lange:

KL har accepteret vores arbejdstidsprincipper. Det er afgørende nyt for det kommende lokale arbejde.

Ny løn er ikke blåstemplet. Det underbygges af flere centrale aftaler og et udvidet lønsystem.

Vi vil aldrig acceptere et lønsystem bygget på lokal løndannelse. Det ved KL. Det er vores retning, der har sejret, derfor er det noget sludder at sige, at vi er tilbage, hvor vi startede. Vi står stærkere nu i forhold til både løn og arbejdstid end ved sidste overenskomst, hvor vi sagde ja. |