Debat

En »taknemmelig« pensionist

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I mine 26 år som lærer har jeg nøje fulgt med i, hvordan DLF har håndteret mulighederne for løbende at forbedre lærernes arbejdsvilkår, herunder ansættelses-, løn- og pensionsforhold.

DLF har klaret det flot over hele linjen. Fra at have to skemalagte timer om ugen til fuldt skema er fint. Fra at have været løst ansat et år ad gangen i over seks år og så til at blive fastansat er jo formidabelt. Og så til »kronen på værket«: En enestående pension på 6.996 kroner månedligt før skat.

Og tænk, her gik jeg og frygtede at få en lille, ussel og uværdig pension.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Og hvem er jeg så tak skyldig?

Først og fremmest alle de forgangne og nuværende kredsformænd, kredsstyrelser, hovedstyrelser og vores solidariske kolleger - tjenestemændene - og sidst, men ikke mindst, Martin Rømer, Anni Herfort, Anders Bondo og til dels chefredaktøren for Folkeskolen, Thorkild Thejsen.

Som sidstnævnte pointerede i en leder, at nu havde vi (93-gruppen) fået en acceptabel pensionsordning. »Hr. chefredaktør, din vurdering er virkelig kompetent«.

Alle de løfter, der dengang blev os givet, er fuldt ud indfriet. Tak til Martin Rømer og Anni Herfort. To, man altid har kunnet stole på.

Vores nuværende formand, Anders Bondo, har som sine forgængere gjort en kæmpe indsats for medlemmerne. Jeg observerede, at du i dit formandsoplæg flittigt brugte ordet fagforening. Nu har DLF jo - hånden på hjertet - aldrig været en fagforening i gængs forstand, men der­imod en pædagogisk forening for seminarieuddannede lærere.

Men det har du nu fået rettet op på. I dag fremstår DLF som en markant fagforening, og så skal du ikke skamme dig over - eller være ked af - at du hverken magter eller evner at løfte vores ellers så enestående pension op på et lidt højere niveau. Så Anders, op med humøret. Vi skal såmænd nok klare os med vores nuværende vilkår.

Afslutningsvis må jeg dog dryppe lidt malurt i bægeret. Jeg har læst i Folkeskolen, at tjenestemandspensionisterne har et voksende efterslæb i deres pensioner. Det må vi simpelthen gøre noget ved. Vi skulle jo nødig have utilfredse kunder i butikken - vel?

Svar

Jeg har sagligt redegjort for, at vi ved Overenskomst 05 fik forhøjet pensionsprocenten for 93-gruppen med 2,5 procent ud over den generelle forhøjelse, og at vi anvendte 50 millioner kroner på engangsbetalinger til 93-gruppen. Jeg har endvidere givet udtryk for, at resultatet havde haft langt større betydning, hvis det var gennemført tidligere. Jeg mener ikke, at jeg på nogen måder har oversolgt resultatet.

Jeg har ikke de nødvendige oplysninger til konkret at vurdere dine pensionsforhold, og da du, efter hvad jeg har fået oplyst, har meldt dig ud af Danmarks Lærerforening, har jeg heller ikke mulighed for at gå yderligere ind i det. Oplysningerne i læserbrevet kunne imidlertid tyde på, at du har fået udbetalt et engangsbeløb ved pensionering og formentlig har en opsat tjenestemandspension - afhængigt at dine konkrete ansættelsesforhold før 1993 - på op mod 4.000 kroner. Fordeles engangsbeløbet frem til den gennemsnitlige levealder, vil det sammen med folkepensionen give en årlig pension på knap 200.000. Muligvis kan du bruge disse oplysninger til at vurdere, om din pensionsberegning er korrekt.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF