Anmeldelse

Skyggeporten

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den anmelderroste "Skyggeporten" af Lene Kaaberbøl er nu udkommet som lydbog indlæst af skuespilleren Cecilie Stenspil. Fantasygyser egnet for 12 år og opefter.

Fakta:

Titel: Skyggeporten

Forfatter: Lene Kaaberbøl

Pris: 199 kroner

Type: Cd

Forlag: Gammafon

14-årige Anna er stum, men det er ikke kun derfor, hun føler sig anderledes. Mørke fornemmelser og ubesvarede spørgsmål fylder hendes tanker, og savnet af hendes mor holder hende fast. Anna søger efter sandheden og ender langt fra virkeligheden, tættere på sig selv. "Skyggeporten" er en dyster og dramatisk fortælling om kærlighed og slægtskab, identitet og selvforståelse, fortrængninger og forløsning. Kaaberbøl blander virkelighed og drømmeliv i et sanseligt univers beskrevet i en enkel, men følsom og poetisk tone, overvejende som indre monologer i Annas hoved. Stenspils stemme og formidling af teksten giver den yderligere liv, saft og kraft. Med en klar og indfølt oplæsning skaber hun en loyalitet og en omsorg omkring Annas karakter, der bringer fortællingen helt ind under huden på lytteren.

At lytte kræver en helt anden form for opmærksomhed end at læse. Som lytter skal man give sig hen og indvilge i ikke selv at skulle bryde koden og bestemme farten. Lydbøger tager noget fra læseren, men lægger en hel del til teksten. I undervisning kan det anbefales både at lytte, læse og læse højt fra bogen og diskutere, hvad en lydlig fortolkning gør for tekstoplevelsen og hvorfor med udgangspunkt i stemmens karakter, toneleje, tempo og dynamik.