Anmeldelse Historie
0   167

Dorothea

Dorothea

Fakta


Titel
Dorothea

Forfatter
Vivi Jensen

Pris
299 kroner

Sider
256 sider

Type
Bog

Forlag
Gads Forlag

Dorothea af Sachsen-Lauenburg var 14 år, da hun blev gift med den hertug Christian, der senere blev Christian 3. Der var tale om et arrangeret ægteskab, den unge pige tildækkede sit hår for resten af livet, og omgangssproget mellem ægtefællerne var tysk.

Artiklen fortsætter under banneret

Sådan er den danske historie også, og de væsentligste politiske begivenheder i tiden omkring reformation og renæssance har mænd som hovedpersoner. Alligevel er det en gang imellem  frugtbart at skifte synsvinkel, for eksempel at fokusere på kvinder. For nok havde dronning Dorothea ingen formel magt, men det betød ikke, at hun var blottet for viljestyrke. Hun var foretagsom grænsende til det geskæftige, hvad ikke mindst hendes ældste søn ville skrive under på, efter at han var blevet konge som Frederik 2.

Hun administrerede sine besiddelser i Slesvig og på Fyn, og bevarede breve giver detaljeret indblik i, hvordan hun styrede sine byggesager og arrangerede bryllupper for bedre folks børn. Ved sådanne lejligheder skulle der jo lånes både sølvtøj og dværge til underholdningen. Det var Dorothea kvinde for at skaffe.

Der er overleveret ganske mange kilder, der kan belyse dronningens liv, og forfatteren har et godt greb om dem. Formen veksler fint mellem overblik og detaljer - mange detaljer. Nogle kapitler er lange opremsninger af menuer, bryllupsudstyr og slægtsforhold. Her skal bruges papir og blyant for at følge med, men selv om der er ved at gå Se og Hør i den, er formålet med mangfoldigheden dokumentation, ikke namedropping. Forfatteren har teorier og antagelser, hvor kilderne er svage, men holder sig fra gætteri. Det gør bogen både historisk holdbar og særdeles spændende og absolut umagen værd for den historielærer, der vil fylde fakta på sin undervisning i en spændende periode i landets historie.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.356 andre er allerede tilmeldt