Anmeldelse

Da flåden blev røvet og byen brændte ned

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra Skoletjenesten foreligger et undervisningsmateriale til brug i forbindelse med arbejdet med Napoleonskrigene, og specifikt med englændernes bombardement af København i 1807, som vi netop har markeret 200-års-dagen for.

Fakta:

Titel: Da flåden blev røvet og byen brændte ned

Forfatter: Jens Rahbek Rasmussen

Pris: 25 kroner

Sider: 23 sider

Type: Hæfte

Forlag: Den britiske ambasadeSkoletjenesten

Hæftet er udgivet i samarbejde med den britiske ambassade i København, som også har ydet økonomisk tilskud til udgivelsen. Forfatteren er danske Jens Rahbek Rasmussen, som i hæftet redegør for optakten til angrebet, slaget på Reden som en forvarsel til bombardementet, selve bombardementet og krigen mod England, de efterfølgende konsekvenser for Danmark og endelig eftertidens syn på angrebet og England.

Interessant er det at læse om eftertidens syn på englændernes bombardement af København i 1807. Først efter anden verdenskrig, "da Danmark blev befriet af englænderne, blev danskerne stærkt engelskvenlige, og den tidligere modvilje gik i glemmebogen". Sandt nok når man i dag kender historien efter 1945, hvor alle i dag kender og mestrer det engelske sprog som noget naturligt. Midt i 1800-tallet var det kun ganske få, som talte engelsk, medens tyske og franske kulturpåvirkninger var stærkere. Tankevækkende hvor meget dette er vendt på hovedet i dag.     

Læse- og tekstmæssigt henvender nærværende hæfte sig ikke til folkeskolens elever, men historielæreren kan godt finde delelementer og tilegne sig et overblik over begivenhederne gennem læsningen af hæftet. Direkte henvender dette materiale sig til elever på gymnasieniveau.