Anmeldelse

Thorsteins Saga / Klaufis Saga / Karl den Stummes Saga

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Svarfdælasagaen er en grum og blodig familiesaga. Den starter i Norge i begyndelsen af 900-tallet på Harald Hårfagers tid og fortsætter på Island. Personernes liv følges igennem fire generationer.

Fakta:

Titel: Thorsteins Saga / Klaufis Saga / Karl den Stummes Saga

Forfatter: Marianne Gade

Illustrator: Emil Landgren

ISBN: 87-7369-645-5

Serie: Svarfdælasagaen

Type: Bog

Forlag: Alrune

Mændene tager på vikingetogt, slås og plyndrer og dyrker jorden. Da de kommer til Island, slår de sig ned og tager land. Kvinderne står for hjemmet. Deres skæbne er ofte hård, for giftermål og opholdssted afgøres af mændene i familien. Især kvinden Yngvild den Smukkes skæbne er hård. Hendes sønner dræbes, og hun sælges som træl.

Mændene er nogle hårde halse. Da Thorolf såres i kamp, falder tarmene ud, men han binder sit tøj fast om livet og holder tarmene på plads, så han kan kæmpe videre. Når personer dør, eller der ikke er mere at fortælle om dem, meddeles det i den knappe sagastil, at han nu er ude af sagaen.

Flere af personerne er meget hidsige og voldsomme. Mord og blodhævn er hverdag. Der kan dog også betales bod ved drab. Rigtig mange penge skifter ejer på den konto.

Stilen er den knappe sagastil. Personer karakteriseres ved hjælp af tilnavne og igennem deres handlinger. Der er få forklaringer på, hvorfor de handler, som de gør.

Bagerst i bogen er en ordliste med forklaringer på sagaudtryk og lidt faktuelle oplysninger om den aktuelle fortælling.

Historien er godt genfortalt. Der er mange personer og indviklede familieforhold, så det er absolut en fortælling for gode læsere.

I flotte farveillustrationer gengives vikingernes hårde hverdag.

Bøgerne anbefales til gode læsere fra 4. klasse.