Anmeldelse

Vejledning til gode tanker - gode følelser

Vejledning til gode tanker - gode følelser

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen er nummer to i en serie om kognitiv adfærdsterapi (KAT) som et tilbud til børn, der har problemer med negativ, uhensigtsmæssig tænkning og afledte følelser.

Fakta:

Titel: Vejledning til gode tanker - gode følelser

Forfatter: Paul Stallard

Pris: 398 kroner

Sider: 208 sider

Type: Bog

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

Målgruppen er pædagoger, klinikker og andre, der arbejder professionelt med børn. Hovedfokus er, hvordan det terapeutiske samarbejde trinvis bygges op gennem motiverende samtale, fælles caseformuleringer ("hvad er problemet"), sokratisk cirkulær udspørgning, løsningsbearbejdning og vedligeholdelse af ændringer.

Der er enighed om, at børn skal være fyldt syv år for at få udbytte af terapimodellen.

Gennemgangen er orienteret mod terapeuten med nuanceret inddragelse af empiri og teori. Hele vejen igennem værket fremlægges der fine metodiske øvelser såsom: tanketjekker-quizzen, ansvarslagkagen, den negative fælde, ændringsvægten, hvordan får du kontrol over bekymringer og vanehandlinger. Skemaer til disse øvelser fås gratis fra nettet.

Forældreinddragelse vægtes højt, og der er en solid gennemgang af, hvor metoden er effektiv, og hvor der ikke kan påvises nævneværdig effekt. Succesområdet er groft sagt problemfelter, hvor barnets basale antagelser, leveregler og fejlagtige tankekonstruktionsmekanismer er i spil, mens KAT er relativt impotent i forhold til udadagerende, aggressive, impulsprægede børn eller børn med sociale relations- eller familiedynamiske vanskeligheder.

En brugbar og flot bog, som varmt kan anbefales. Den giver sig ikke ud for mere, end den er - en værktøjsbog i barnets tjeneste.