Tjenestebolig en god løsning

Lærerbolig. Det kan have mange fordele at bo tæt på sin arbejdsplads og at slippe for skulle tage del i et opskruet boligmarked

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis du søger job med bolig tilknyttet, kan der være gode grunde til at springe til. Men før du siger ja, skal du overveje boligstandarden og konsekvenserne for din familie. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at reglerne for tjenestebolig og lejebolig er forskellige.

Det er med få ord lærer og uddannelsesvejleder Marianne Lawaetzs råd til kolleger, der har udsigt til en tjenestebolig tilknyttet deres arbejdsplads. Hun har i to perioder boet i tjenestebolig, og begge gange har det passet rigtig godt til arbejds- og familiesituationen.

På plussiden står med store typer: Ingen transporttid.

»Det er en kæmpe fordel at slippe for at skulle med tog, bus eller bil, når man skal på arbejde, og jeg nyder meget at være på skolen, så snart jeg går ud af døren. Det gør det også nemmere at sige ja til spredte arbejdsopgaver, vagter eller at skulle deltage i aftenmøder. Men der kan være stor forskel på, hvordan man lever sammen med skolen og hvad der forventes af familien i en tjenestebolig«.

Det sidste oplevede Marianne Lawaetz, da hun for nogle år siden var leder af en friskole. Boligen lå nærmest midt i skolegården, og det betød, at det var svært at holde skole- og familieliv adskilt.

»Det gjorde ikke noget dengang, for vores fire børn gik også på skolen, så skole- og familieliv gik op i en højere enhed. I mit nuværende job har jeg bevidst været med til at sætte grænser omkring min fritid. Det behøver ikke at være et problem at bo lige ved siden af skolen, men under alle omstændigheder skal man sætte sig ind i problemstillingen, og jeg vil råde til, at man på forhånd laver klare aftaler med sin ledelse«.

Tjenesteboliger til folkeskoler

FTF's formand, Bente Sorgenfrey, har foreslået at kommuner, der mangler arbejdskraft, kan bygge nye former for tjenesteboliger. Den ide er Marianne Lawaetz med på.

»Efterskoler kan godt nok nogle steder have svært ved at få nye lærere til at flytte i tjenestebolig, men det skyldes formentlig at skoleformen lægger op til, at man som lærer kan komme til at involvere sig næsten døgnet rundt, hvis man bor tæt på skolen. Sådan er det ikke i folkeskolen. Derfor tror jeg, at nye tjenesteboliger vil være populære og vil gøre det lettere for skoler at tiltrække nye medarbejdere både i udkantsområder og i de områder med høje boligpriser«, siger hun.

På plussiden står der også, at tjenesteboliger som regel er billigere at bo i end eje- og lejeboliger på det åbne boligmarked. Marianne Lawaetz kan således højst komme til at betale 15 procent af sin indtægt i husleje. Men da familien for nogle år siden flyttede tjenestebolig, solgte de en ejerbolig. I de senere år har de derfor ikke fået udbytte af de stigende boligpriser.

»Den dag jeg går på efterløn eller pension, skal jeg flytte. Så kan det betyde noget, at vi ikke har været med på vognen på boligmarkedet. På den anden side er det, lærerlønningerne taget i betragtning, en fordel, at der er loft over, hvor meget man kan komme til at betale i husleje, mens man er på arbejdsmarkedet«, siger hun.

Marianne Lawaetz er lærer i dansk i 10 klasse på Sorø Husholdningsskole.