Debat

Folkeskolelærerens gennemsnitlige løn

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I lederen i Folkeskolen i sidste uge ironiseres over, hvad jeg skulle have udtalt om folkeskolelæreres lønninger.

Jeg har - på forespørgsel - leveret statistiske oplysninger, herunder helt korrekt at en folkeskolelærer i gennemsnit per marts 2007 tjener 32.600 kroner om måneden alt inklusive. I tallet indgår løn, tillæg, merarbejde, særlig feriegodtgørelse og pension. Tallet er hentet direkte fra Det Fælleskommunale Løndatakontors offentligt tilgængelige lønstatistik for stillingsgruppen lærere med flere i folkeskolen, og for de tjenestemandsansatte er indregnet et pensionsbidrag på 15 procent af den pensionsgivende løn. Der indgår kun indkomst fra lærerjobbet. Opgørelsesmetoden er fastlagt med personaleorganisationerne for blandt andet at kunne sammenligne løn på tværs af sektorer. Den fremlagte månedslønning er således korrekt og gennemsnitlig, hvilket naturligvis betyder, at nogle tjener mindre, mens andre tjener mere.

De 377.200 kroner, der henvises til i lederen, indgår i et beregningseksempel af,hvor stor en skattenedsættelse en folkeskolelærer (med denne lønindkomst) ville få med regeringens skatteudspil. Lønindkomsten på 377.200 kroner er fra Danmarks Statistik - ikke a-kassen - og er regnet frem til 2008, hvor skattenedsættelsen starter. Tallet bygger på den skattepligtige lønindkomst, som fuldtidsbeskæftigede (over 28 timer om ugen) medlemmer af Lærernes A-kasse i gennemsnit har haft og dermed betaler skat af. Det er det rigtige tal, hvis man ønsker et bud på, hvor stor skattebesparelsen er. Tallet omfatter også indtægter fra bijob, hvilket er relevant, når man vil belyse skattebesparelsen. Tallet er dokumenteret i et notat, som kan læses på www.fm.dk

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Svar

Vi tager den én gang til: Man kan ikke blande pærer og æbler sammen og så kalde gennemsnittet æbler, og det er, hvad Finansministeriet gør!

Lærernes A-kasse har medlemmer, der er lærere og ledere på folkeskoler, friskoler, privatskoler og efterskoler. På AMU-centre, produktionshøjskoler, institutioner for specialundervisning for voksne. Plus formidlere og voksen- og ungdomsundervisere. Finansministeriet nøjes ikke engang med at blande æbler og pærer. Man tager hele frugtskålen og fylder indholdet i blenderen, og det giver altså ikke en gennemsnitlig frugt, men en gang ubestemmelig mos.

Tallet 377.200 kroner er altså en blendet version af alle medlemmer i a-kassen, fra lederen over voksenunderviseren til ernærings- og husholdningsøkonomen - med bijob. Og ikke en gennemsnitlig folkeskolelærerløn. Dét gennemsnit kan man finde i Det Fælleskommunale Løndatakontors statistik, og det giver ikke 377.200 kroner, men 335.880 kroner (marts 2007).

Thorkild Thejsen, chefredaktør