Anmeldelse Historie
0   164

Pompeji år 79 / Titanic 1912

Fakta<p>Forfatter: Vic Parker</p><br /><p>218 kroner, 64 sider</p><br /><p>Serie: Da katastrofen ramte</p><br /><p>Forlag: Forlaget Flachs</p>

Med "Pompeji år 79" og "Titanic 1912" starter Forlaget Flachs en ny serie med undertitlen "Da katastrofen ramte". De to første bøger er oversat efter en engelsk udgave.

Artiklen fortsætter under banneret

På bagsiden af "Pompeji år 79" proklamerer forlaget, at bogen fortæller om "spor, der afslørede hemmeligheden om livet i det gamle romerriges byer" - og "sådan levede man i det gamle romerske rige for 2.000 år siden". Undertitlen på forsiden lyder således: "Vulkanens udbrud begravede byen". Dette sidste udsagn passer bedre til bogens faktiske indhold end de to første. Den handler nemlig primært om vulkaner og deres udbrud, specielt Vesuvs i år 79, og om dette udbruds konsekvenser for byen og dens befolkning. Derimod er der alt for få og for korte fortællinger om dagliglivet i Pompeji på den tid. Hist og her dukker der generelle oplysninger om beboerne op, og kun et sted er der en mere levende beskrivelse, nemlig om de velhavendes hjem. Mange fine billeder savner længere forklarende tekster. Derved forsømmer forfatteren at give katastrofen et kulturelt og socialt perspektiv, hvilket er en alvorlig mangel i forhold til historieundervisningen i Danmark.

"Titanic 1912" rummer en spændende fortælling om Titanics historie krydret med gode illustrationer og velvalgte øjenvidneskildringer. Fortællingen omfatter byggeriet af skibet, dets indretning til passagerer i tre sociale klasser, forberedelser til skibets endelige afgang, besætningens sammensætning og passagerernes aktiviteter om bord, selve sammenstødet med isbjerget, den kaotiske situation ved forliset, redningsarbejdet, reaktionerne og søforhørene. Men også denne bog mangler et større historisk perspektiv, først og fremmest om den begejstring for den teknologiske udvikling og den tro på fremskridtet, som især industrialiseringen dannede baggrund for i årtierne før Første Verdenskrig.

De to bøger må være beregnet for historie på mellemtrinet. Men det er et spørgsmål, om det er en god idé at hente historietekster ind fra udlandet. Disse to synes i hvert fald at være for snævre i indholdet til historieundervisningen i Danmark, hvor emner og temaer sættes ind i kronologiske og strukturelle sammenhænge.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.400 andre er allerede tilmeldt