It og undervisning nummer 4, 30. årgang

Temanummer: gratis-programmer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks IT-vejlederforening fejrede sit 25-års-jubilæum i april. April 2001. Det nævnes blot for det tilfælde, at nogen skulle tro, at det der med it i skolen er nyt.

Dengang var edb et muligt valgfag i 10. klasse. I 1984 blev det til valgfaget datalære - fra 8. klasse. Et datomærket valgfag, som skulle afskaffes i 1990 og erstattes af et obligatorisk emne - i lighed med seksualundervisning.

Det blev det; men det var der næsten ingen, som opdagede - og i 93-loven forsvandt ordene edb og datalære. Til gengæld fremgår det af bemærkningerne til loven, at edb forudsættes integreret i undervisningen i de obligatoriske fag, som det er beskrevet under den tidligere lov!

Nu springer vi så 15 år. IT-vejlederforeningen har udgivet et temanummer af sit blad: "IT og undervisning", og det har fokus på gratisprogrammer.

Det er nyttigt, at kollegaer har været ude i junglen for at finde gratisprogrammer, man kan bruge til undervisningen i "informationsteknologisk dannelse", og der berettes om programmer med mange forskellige anvendelser.

Jeg ville ønske, at alle it-vejledere vil stifte bekendtskab med bladet og de nyttige programmer - og derefter de lærere og elever, som er de egentlige brugere. Det lader sig også gøre, for bladet ligger til download på foreningens konference i SkoleKom. Men der har kun medlemmer adgang.