Anmeldelse

Svinestreger

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forlagets forhåndsomtale af bogen står der, at den foregår et sted i Jylland, måske i Hans Kirks Hadsund, Henrik Pontoppidans Randers eller Mariager slet og ret. Dette skaber allusioner til stor samfundskritisk kunst som Henrik Pontoppidans tidlige forfatterskab og Hans Kirks kollektivromaner.

Og samfundskritisk er den. Den er nærmest en satire over livet i en mindre by i provinsen. Det er først og fremmest erhvervslivets og kommunalpolitikernes "svinestreger" i det politiske spil i forbindelse med fusioner, kommunesammenlægninger og arbejde for egen økonomisk vinding, der står for skud. Citater fra Machiavellis "Fyrsten" udgør et velintegreret ledemotiv i romanen.

Men denne kollektivroman når slet ikke op på de tidligere nævnte forfatteres kunstneriske højder. Den er i mange kapitler underholdende og giver også et realistisk indblik i mørke sider ved det politiske liv i dag, men jeg synes ikke rigtig, at den fungerer som fiktion. I mange kapitler slæber den sig af sted med alt for omstændelige beskrivelser, og der mangler en i fortælleteknisk forstand økonomisk opbygning af en spænding, som kan holde os fast. Figurerne virker også undertiden for groteske og i for høj grad som typer. De får ikke selvstændigt liv, som de for eksempel har i Hans Kirks forfatterskab.

Jeg kan ikke anbefale bogen til brug i folkeskolens danskundervisning. Dertil er den for tung og omstændelig og rummer for få muligheder for tekstarbejde.