Anmeldelse Skønlitteratur
0   208

Svinestreger

Fakta<p>Forfatter: Martin Bavngaard</p><br /><p>199 kroner, 336 sider</p><br /><p>Forlag: Forlaget Hovedland</p>

I forlagets forhåndsomtale af bogen står der, at den foregår et sted i Jylland, måske i Hans Kirks Hadsund, Henrik Pontoppidans Randers eller Mariager slet og ret. Dette skaber allusioner til stor samfundskritisk kunst som Henrik Pontoppidans tidlige forfatterskab og Hans Kirks kollektivromaner.

Artiklen fortsætter under banneret

Og samfundskritisk er den. Den er nærmest en satire over livet i en mindre by i provinsen. Det er først og fremmest erhvervslivets og kommunalpolitikernes "svinestreger" i det politiske spil i forbindelse med fusioner, kommunesammenlægninger og arbejde for egen økonomisk vinding, der står for skud. Citater fra Machiavellis "Fyrsten" udgør et velintegreret ledemotiv i romanen.

Men denne kollektivroman når slet ikke op på de tidligere nævnte forfatteres kunstneriske højder. Den er i mange kapitler underholdende og giver også et realistisk indblik i mørke sider ved det politiske liv i dag, men jeg synes ikke rigtig, at den fungerer som fiktion. I mange kapitler slæber den sig af sted med alt for omstændelige beskrivelser, og der mangler en i fortælleteknisk forstand økonomisk opbygning af en spænding, som kan holde os fast. Figurerne virker også undertiden for groteske og i for høj grad som typer. De får ikke selvstændigt liv, som de for eksempel har i Hans Kirks forfatterskab.

Jeg kan ikke anbefale bogen til brug i folkeskolens danskundervisning. Dertil er den for tung og omstændelig og rummer for få muligheder for tekstarbejde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.273 andre er allerede tilmeldt