Anmeldelse

Børn og den gode samtale / Når tavsheden taler

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kommunikation er bare det hele! Det er kommunikationen, der får tingene til at glide, og det er kommunikation eller den manglende kommunikation, der får det hele til at falde fra hinanden. Derfor er der nu kommer to meget gode og interessante dokumentarfilm med ledsagende bøger til.

Mange børns hverdag er alt for fyldt med upersonlig kommunikation i form af sms, e-mails og anden form for distancekommunikation. Og som det understreges i materialet, så findes den gode, nære samtale stadig. Børn taler sammen om alt, hvad der er svært at tale om, og ikke mindst om livet og døden. Børn oplever, mærker og forstår meget mere, end de voksne tror. Og de er dygtige til at tolke. Derfor findes der rigtig mange gode samtaler mellem børn og voksne og mellem børn indbyrdes.

Men selv om tale er sølv, så er tavshed ikke altid guld; for som den ene dvd viser, så har tavsheden mange ansigter. Vi ser eksempler på alt lige fra den almindelige irriterende tavshed til den besvær­lige følelsesladede tavshed, som kan føre til tanker om selvmord. Hertil er det bare superflot, at den populære skuespiller, som de unge godt kan lide, Nicolai Lie Kaas, tør stille sig offentligt frem og fortælle om, hvor svært det kan være med tavsheden, efter at ens forældre har begået selvmord.

Bøgerne og dvd'erne er alle meget velegnede til undervisningsbrug i folkeskolen. Her kan de bruges som diskussionsoplæg, når læreren vil tage fat om emner som kammeratskab, venner, livet, døden, selvmord, selvmordsadfærd og meget mere. Hvor er det bare godt, at der er to sider af sagen: både samtale og tavshed. For havde jeg kun set og læst om tavsheden, der taler, var jeg nok havnet et sted, hvor tristheden ville have svært ved at slippe mig.