Anmeldelse

Nye øjne at se med

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Den nye realisme er skrevet på en bevidsthed om, at det 'virkelige' også er et produkt af vores sprog og bevidsthed. Det vil sige, at vi kun har adgang til virkeligheden gennem vores fortolkninger af og fortællinger om den. Og denne proces sker gennem sproget. Sproget er derfor ikke bare et redskab, vi bruger til at beskrive verden med. Sproget er også et fænomen i verden, et medium, som vi erfarer og definerer vores virkelighed gennem". "Nye øjne at se med" er en virkelig god antologi med nyere danske noveller.

De 19 noveller af forfattere som Pia Juul, Simon Fruelund og Naja Marie Aidt introducerer læseren til en ny type realisme, der præger dansk litteratur ved begyndelsen af det nye årtusinde.

I en indledende tekst sætter antologiens forfatterne Den nye realisme i relation til det omgivende samfund og beskriver samtidig det begrebsapparat, som de benytter i deres arbejdsopgaver. Det gør de skarpt, analytisk og ud fra topaktuelle og vedkommende problemstillinger. Novellerne er struktureret gennem velskrevne introduktioner til de seks temaer: Individet og dets omverden, Parforholdet og kærligheden, Storbyen og de udstødte, Naturen og det dyriske, Det lokale og det fremmede og Katastrofen og skæbnen. Der er en usædvanlig flot sammenhæng mellem begrebsapparat, arbejdsopgaver, temaer og noveller.

Bogen egner sig ikke til undervisning i folkeskolen. Den retter sig mod undervisning på de gymnasiale uddannelser, men bør læses af enhver med interesse for ny dansk litteratur.