Anmeldelse

Det usynlige

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Blæsten bed ind til benet; der var skeletter i luften, da drengen kom ud af biografen. Månen stod som en kold morder på himmelen".

Sådan sættes stemningen, når Goethes Ellekonge blandes ind i en trafikulykke på en dansk landevej. Goethes digt flettes sammen med historien om bilturen, der skal bringe drengen og hans far hjem fra biografen - "hjem til mor, før spøgelserne tog dem". En gyserhistorie, der giver åndenød.

Versene i "Ellekongen" og det ekstra vers, Peter Mouritzen selv har digtet til, er ramme om bilturen. Ellekongens hest rider ved siden af bilen, og kongen rækker ud efter drengen, men det allermest uhyggelige er, at mor og far er begyndt at sige spøgelsesord, som han ikke forstår, til hinanden. Drengen lytter efter og skræmmes af alt det usagte. Ellekongen er for drengen langt mere konkret end alt det, han ikke forstår mellem forældrene.

En formidabelt skabt uhygge, der suppleres af fantastiske sort-hvide illustrationer af Mads Themberg. Formatet er lille som en pixibog.

Man kan sagtens se bogen i undervisningen i 5.-9. klasse som en del af digtlæsninger og indføring i det berømte digt, som også får en omtale i forordet. Men Peter Mouritzen anvender et enkelt sprog, så bogen kan også give oplevelser til de yngre læsere i 3.-4. klasse.