Anmeldelse

Bavian

Noveller

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nyeste litteratur fortjener at få læsere i skolens ældste klasser, og en række af disse noveller skal nok gå rent ind. Forfatteren skriver så realistisk, at det virker helt uvirkeligt. Hendes emnekreds er hverdagslivet, som hun skildrer, så det gør ondt.

En køretur med fire børn på bagsædet beskriver forfatteren netop så forfærdeligt, som det lyder: Pubertetstværhed og søskendestridigheder over hvad som helst er ramt så præcist, at man kan frygte, at de unge læsere beslutter sig for en tilværelse med barnløshed.

Naja Marie Aidt kan kunsten at skildre mennesker, det kan være svært at identificere sig med. Men deres historier bliver ikke ligegyldige. Som i novellen "Torben og Maria" om mishandlede børn, der nok skal give debat i klassen om rollefordelingen mellem voldsmand og offer - og desuden stof til undervisning i litterære virkemidler.

Erotikken, der dukker op i de fleste af novellerne, er udtrykt med det ordvalg, som eleverne kender, men som de sandsynligvis vil finde grænseoverskridende at anvende, mens læreren hører det. For slet ikke at tale om lærerens grænser, men det er en individuel sag.