Debat
0   103

Kend teorien – brug fornuften

Ja, lærere har brug for teori.

»Intet er så praktisk som en god teori«, skal psykologen og pædagogen Kurt Lewin engang have sagt. En teori er et forsøg på at beskrive virkeligheden i en overskuelig og gennemsigtig form. Teori skal vise sammenhænge, bruges til at orientere sig efter og til at begrunde og legalisere handlinger. En teori er som et landkort. Forestil dig, at du er på køretur i et fremmed land og bliver i tvivl om, hvilken vej du skal køre. Så kigger du på dit landkort, fastslår, hvor på kortet du er, og tager derefter bestik af dine handlemuligheder.

Artiklen fortsætter under banneret

Teorier er som landkort. De er ikke sandheder. Det konkrete kan være beskrevet i symbolsk form. Kortets skov ligner ikke den rigtige skov. Man skal kende symbolerne og abstraktionen, før kortet er brugbart.

Landkort over København eller over Danmark kan se meget forskellige ud. Kortet over S-togsnettet er velegnet, når man skal køre i S-tog, men ikke egnet til at orientere sig efter, hvis man er til fods. Kort er udarbejdet med et anvendelsesformål. Således også med teorier.

Ofte er teorier dog mere komplicerede end landkort. Det er, når de skal beskrive processer og forandringer. Teorier om læring, om udvikling, om læsning og så videre rummer flere dimensioner og kræver mere dybtgående studier, før man kan anvende dem. Men de er fortsat forsøg på at beskrive virkeligheden i en overskuelig og forenklet form. Derfor vil den konkrete virkelighed ofte rumme problemer, der ikke er medtænkt i teorien.

»Et er et søkort at forstå, et andet skib at føre«. En lærer er i skibsførerens position. Der skal ofte handles her og nu. Teorierne skal være rammen for den sunde fornufts dispositioner i kravet om handling. Kend teorien, brug fornuften.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen