Anmeldelse

Rejsen til Trankebar

- Christian d. 4.s mænd i Indien

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 29. november 1618 sejlede fem skibe ud af Københavns havn. De skulle til Indien. Aldrig nogensinde før havde danske sømænd rejst ud mod så fjernt et mål. Forude lå en meget farlig rejse, og mange af mændene om bord kom aldrig hjem igen.

Den danske konge, Christian den 4., havde indgået en aftale med kejseren af Ceylon. Han var en gådefuld inder, som havde brug for hjælp, men som kunne lokke med sjældne handelsvarer, der ville gøre danskerne rige.

Det var søfolkene, soldaterne og købmændene om bord på skibene, som skulle betale prisen for, at drømmene kunne blive til virkelighed. På rejsen til Indien oplevede de sørøvere, bortførelser, skørbug, skibbrud og mytteri - og på Ceylon gik det slet ikke, som de havde ventet.

Alligevel betød turen, at den danske konge fik en handelsplads i Trankebar, et lille fiskerleje på Indiens kyst. Her kom det danske flag til at vaje i mere end to hundrede år. Den dag i dag kan man stadig se sporene af Danmarks tid som kolonimagt.

Bogen giver sammen med de mange illustrationer et godt billede af Danmarks plads i Trankebar og besværlighederne med at nå dertil. Den er let at læse og kan anvendes fra 6. klasse.