Anmeldelse

Hvert sekund tæller

Sande historier fra Israel

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da jeg så titlen "Hvert sekund tæller" med undertitlen "Sande historier fra Israel", var min første tanke, at her var der nok tale om en skjult dagsorden, som skulle advokere for Israel i alle mulige forbindelser.

Min antagelse blev (heldigvis) gjort til skamme. Richard Oestermanns bog er et glimrende og aldeles nuanceret indlæg om livet i Israel. Både jøder og arabere får ordet!

Richard Oestermann udtalte på et tidspunkt til Kristeligt Dagblad, at han altid har forsøgt at skrive så objektivt som muligt - efter endt læsning af bogen må man give ham ret. Alle ved, at konflikten i Mellemøsten er så kompliceret, at den ikke kan løses med et fingerknips.

Et interessant og upolitik indlæg er kapitlet om Dødehavsrullerne, hvor ikke mindst dateringsproblematikken omtales.

I et andet kapitel omtales den 21-årige mor Reem Salah, der som selvmordsbomber udtaler "Jeg elsker mine børn med en kærlighed, som kun Gud kender, men min kærlighed til Gud er endnu større". En palæstinenser udtaler efterfølgende, at den, der beordrede denne aktion, må have vidst, at 30.000 menneskers beskæftigelse blev truet, og at aktionen ville skade mere, end den ville gavne.

Bogen kan netop derfor stå som et skoleeksempel på god, hæderlig og vederhæftig samfundsbeskrivelse.

Richard Oestermann er født i Danmark i 1926, flygtede til Sverige under Anden Verdenskrig og kom i 1961 til Israel for at dække sagen mod Adolf Eichmann; han har lige siden boet og arbejdet i Israel.