Anmeldelse

Det illegale Europa

Jagtet, uønsket, men nødvendig

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette er historien om et Europa, vi sjældent hører om. Mens Europa bygger dyre mure og hegn for at stoppe illegale indvandrere, så har der aldrig været flere af dem. Fem millioner lever og arbejder illegalt i EU, og hvert år kommer mindst 500.000 nye til.

Bogen handler om de illegale indvandreres liv og er blevet til på baggrund af research til en række tv-udsendelser, hvoraf den første, "Det andet Europa", blev sendt på DR1 i marts. Tv-udsendelsen vil være et oplagt supplement til bogen, som også giver udtryk for det Europa, som på én gang hævder at bekæmpe illegal indvandring, men samtidig er dybt afhængigt af den. Hvert eneste supermarked i Europa er fyldt med grøntsager dyrket af illegal arbejdskraft. Og sådan er det i flere erhverv: Illegale arbejdere tager de hårde og beskidte ufaglærte job.

Danmark bliver ofte kaldt Europas hårde hund, fordi meget få lever illegalt i landet. Hvorfor det er sådan, afsløres på rigtig god vis i bogen, der ud over at være grundigt gennemarbejdet også giver udtryk for forskellige holdninger til illegale indvandrere.

Der er mange gode illustrationer, og sproget og opsætningen gør den meget anvendelig til undervisning i historie og samfundsfag på 9. årgang. Den kan varmt anbefales.