Anmeldelse

Da renæssancen kom til Danmark

I tiden fra 1500-1650

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Renæssancen var en spændende periode, uanset om man fokuserer på tidens imponerende kunst, ideernes trang til at vokse vildt eller de magtkampe, der fandt sted på dansk område - der som bekendt var større og mere broget end dagens nationalstat.

Denne bog handler mest om det sidstnævnte emne, selv om der ikke er sparet på gode - om end lidt små - reproduktioner af pragtbilleder eller fine og stemningsgivende folkelivsakvareller af Jesper Frederiksen.

Fortællingen om afgørende begivenheder og hverdagsepisoder er, så vidt jeg kan bedømme, på sikker historisk grund, og udvalget er godt og egnet til at interessere eleverne.

Der er bare en ting, jeg ikke forstår ved historiebøger til skolebrug: Hvordan i alverden forestiller forfattere og tilrettelæggere sig, at eleverne skal kapere den ophobning af navne, årstal, geografiske lokaliteter, specialbetegnelser på stoffer og redskaber, mentalitetsbeskrivelser, årsagssammenhænge og værdidomme, der er klemt ind på hver eneste side?

Det er selvfølgelig uretfærdigt, at jeg nævner dette om specielt denne udgivelse, for den følger blot stilen fra andre forfattere og forlag. Men hvem kommer først med historiemateriale til de ældste klasser, der er forståeligt uden at tabe de kvaliteter, bøger som denne afgjort har?