Havregryn stiller sulten

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En portion havregryn med mælk i ti-frikvarteret. Det tilbyder Ålholmskolen i Hillerød eleverne ganske gratis i marts måned. Hvis ordningen er en succes, og det er den, så bliver den permanent, fortæller skoleleder Lena Hylager.

Hvorfor kører i forsøgsordningen?

»Det gør vi, fordi Hillerød Kommune har udarbejdet en sund kost-politik. Vi serverer kun sund mad i kantinen, og under en evaluering kom det frem, at der er for lidt mad til de store drenge. Måske er det også, fordi de slet ikke får morgenmad, at de når at blive så sultne. Nu prøver vi så at finde ud af, hvor mange der ville frekventere, hvis morgenmaden var gratis her. Det er jo også forholdsvist billigt at stille sulten for de store børn på den her måde«.

Hvad skal der til, for at I vil fortsætte ordningen?

»Det har vi sådan set allerede besluttet, at vi gør. Det er faktisk en syvendedel af vores børn, der spiser med. Vi bespiser mellem 100 og 150 hver dag ud af 700 børn, så det er jo ret mange«.

Oplever I nogen forandring af de børn, som nu får sådan et formiddagsmåltid?

»Det er lidt for tidligt at sige. Men siden der er så mange, der bruger det, så må der være behov for det«.

Gider eleverne overhovedet spise havregryn?

»Ja, det gør de. I starten var de sådan lidt . Nogle af pigerne grinede lidt af drengene og syntes, at det ikke var sejt at sidde der og spise havregryn. Men det er sulten, der driver dem, og så gør de det alligevel. Men der bliver også serveret andet som lune boller, men det skal de købe«.

Skal ordningen fortsætte med at være gratis?

»Det er skolebestyrelsens afgørelse«.

lkp@dlf.org