Anmeldelse

Vikingeby / Livet på et vikingeskib

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har i tidligere anmeldelser udtalt mig positivt om bøger baseret på samtryk - bøger, der er skrevet i England, oversat i Danmark, trykt i Kina og solgt til anvendelse i Danmark. Bøgerne er baseret på et givent layout, og i mange tilfælde lykkes det da også at producere gode og anvendelige bøger.

Men det kan ikke gå lige godt hver gang. For denne bog er filmen da også ved at knække. At man omtaler York og forskellige engelske navnes oprindelse er da glimrende, men det havde nu været mere oplagt at vælge Århus som eksempel og ikke blot nævne byen i en enkelt lille sætning. Århus' historie er aldeles spændende og kunne danne udgangspunkt for en dyberegående behandling af emnet om dansk historie for danske skoleelever.

Som appetitvækker har bøgerne dog deres berettigelse, men udelukkende som en kort introduktion til emner om vikingetiden. Denne type bøger kan nemlig forholdsvis let forfalde til at blive et glansbillede, hvor dagligdagen ikke skildres som et reelt hårdt arbejde for at få mad på bordet. Hertil medvirker ikke mindst de rendyrkede og sirlige illustrationer.

Illustrationerne er en blanding af fotografier og farvelagte tegninger, der minder om fordums anskuelighedsplancher - der er liv og aktivitet i tegningerne. Fotografierne og tegningerne er appetitvækkende og vil appellere til de yngre elever. Ligeledes vil opskrifterne på mad fra vikingetiden bagest i bogen være en god indgang til et projekt om vikingetiden.