Anmeldelse

Politikens bog om de gamle grækere

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Politikens Forlag har udsendt Anders Holm Rasmussens bog "De gamle grækere". Fortællingen om grækere fra stenalder til hellenistisk tid, det vil sige til tiden omkring 270 før Kristus, er særdeles godt fortalt. Bogen er udstyret med en masse gode og relevante billeder samt et illustrativt kortmateriale som eksempelvis den græske kolonisering omkring Middelhavet og Alexander den Stores togt og erobringer helt over til Indusfloden med efterfølgende hellenisering i Nordafrika og Lilleasien.

I særlige afsnit fortæller Anders Holm Rasmussen om det græske demokrati i oldtidens bystater. Han fortæller om de store filosoffer og digtere, om videnskabens opblomstring og om kunst og arkitektur. Bogen rummer adskillige skematiske oversigter som for eksempel en slægtstavle over de tolv olympiske guder.

Anders Holm Rasmussen peger i indledningen på, at det egentlig er misvisende at tale om oldtidens Grækenland. For det første var der i den græske oldtid ikke tale om én samlet statsdannelse, som kunne give et fælles navn. For det andet var den græske verden i geografisk udstrækning langtfra identisk med den moderne stat Grækenland, som vi kender i dag. Men der var dog forhold, der samlede det enorme område. Helligdommen i Delfi var fælles for alle grækere, og overalt i den græske verden blev der talt græsk. Græsk var det almindelige fællessprog i det østlige Europa helt frem til Konstantinopels fald i 1453. Ud over at bogen naturligvis fortæller om de store magthavere og kulturpersonligheder, giver den også indblik i almindelige menneskers dagligdag og deres livsgrundlag, samt hvordan de havde indrettet deres samfund.

Bogen er en guldgrube for historielærere og andre kulturhistorisk interesserede. En dejlig bog at have i hånden.