Anmeldelse Dansk
0   138

Spedalsk

Fakta<p>Forfatter: Jørgen Munck Rasmussen</p><br /><p>ISBN: 87-989403-1-7</p><br /><p>159 kroner, 160 sider</p><br /><p>Forlag: Forlaget Munck</p>

"Den eneste ene" som middelalderroman.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen er blevet til som et projekt mellem forfatter og læsere - en 8.-klasse på Møn. Sikkert et spændende projekt, hvor forfatteren har diskuteret, skrevet og ændret i samarbejde med eleverne. Resultatet er en noget ujævn bog, der fortæller mere om drømmene hos nutidens 14-15-årige end noget andet. Og tilsyneladende lever drømmen om den store kærlighed i bedste velgående.

Købmandssønnen Magnus skal, længe før det blev et problem, tvangsgiftes med den rige købmandsdatter Isabella. Heldigvis for dem forelsker de sig dybt i hinanden, og den kærlighed handler resten af bogen om. Med mange forviklinger, som for eksempel at Isabella tages som gidsel af den danske konges høvedsmand på Møn, og at Magnus bliver spedalsk.

Den historiske ramme er hansestaden Visby med afstikkere til Valdemar Atterdags Danmark - ikke mindst Møn - og til Estland. Hvem skal have magten? Konge eller købmænd? Bønderne er det i hvert fald ikke. De bliver slagtet uden for Visbys mure, uden at nogen rigtig gør anskrig af den grund. Her får vi en lang beskrivelse af en gotlandsk bonde, der forsvarer Visbys mure. Han bliver slået ihjel, men vi aner aldrig, hvad han gør i historien. Et eksempel på bogens svagheder: Der er for meget stof, som ikke vedkommer historien. Også indblandingen af de underjordiske. Hvad den lokale mønske konge, Klintekongen, og hans underjordiske hof egentlig skal her, står ikke lysende klart, og selvom fiktion ikke skal bindes af sandsynlighed, skal den alligevel være troværdig og forståelig. Det lykkes ikke altid.

Til gengæld puttes der lidt historisk viden ind for eksempel om Valdemar, hansestæderne, middelalderliv og spedalskhed.

Romanen vil nok finde størst anvendelse på Møn. Som selvlæsning vil den appellere mest til romantiske teenagere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.255 andre er allerede tilmeldt