Anmeldelse

www.redbarnet.dk/u-landskalender

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg tager de mest ulækre job, for de giver flest penge", fortæller børnearbejderen Uttam fra Bangladesh. Overskuddet fra sidste års salg af Børnenes U-landskalender går via organisationen Red Barnet til at give børn i Bangladesh indsigt i deres rettigheder og støtte deres kamp mod farligt arbejde.

Materialet "Børnearbejdere i Bangladesh" tilgængeligt på denne hjemmeside giver enestående muligheder for i danskundervisningen at følge nogle af de børn, der nyder godt af ulandskalenderprojektet fra 2004.

En række danske klasser har allerede meldt sig som reporter-klasser og leverandører til en multimedieavis på nettet. Fra den 12. november 2005 udsendes en dansk journalist, der skal undervise børnearbejderne og vejlede dem, i forbindelse med at de er reportere i det interaktive medieprojekt mellem danske elever og bangladeshiske børnearbejdere.

Øvrige interesserede klasser kan stadig nå at tilmelde sig som skrivende journalister, der på baggrund af hjemmesidens indhold eller andre kilder også kan bidrage med indlæg til avisen. Uge 49 er deadline for indlevering af stof hertil. Men efter projektforløbets afslutning umiddelbart før jul vil alt stof og alle artikler fortsat være tilgængelige som et spændende og anderledes, netbaseret læremiddel til brug i undervisningen. Her er forslag til opgaver, undervisningsforløb, fotoarkiver og meget mere til fri afbenyttelse.

Man kan allerede nu med Red Barnet som mellemmand kommunikere via e-post med to grupper af børnearbejdere henholdsvis i hovedstaden Dhaka og et sted langt ude på landet.

"Børnearbejdere i Bangladesh" og hele det bagvedliggende projekt er efter min mening netop et storslået eksempel på vor nuværende regerings fejlprioriteringer på ulandsområdet. Den har ønske om en drastisk beskæring af Danidas oplysningsbevilling, så informationer om den tredje verden til den danske befolkning og ikke mindst undervisningssektoren indsnævres katastrofalt. Det er således i værste fald et af de sidste læremidler, der produceres af Red Barnet - så brug det flittigt på de ældste klassetrin i projektopgaven eller i andre tværfaglige forløb, der generelt behandler børnearbejde eller menneskerettigheder.

Kaare Øster