Anmeldelse Musik
0   163

Genklang

Klaversatser med basostinat og improvisation

Fakta<p>Forfatter: Lisbeth Iversen</p><br /><p>ISBN: 87-7612-119-4</p><br /><p>160 kroner, 32 sider</p><br /><p>Forlag: Folkeskolens Musiklærerforening</p>

Under overskriften "Lærer til lærer" er dette materiale, indeholdende 12 traditionelle børnesange, folkesange og årstidssange, udgivet som inspirationskilde til klaverspillende musiklærere. Som angivet i undertitlen er nodehæftets tema improvisation, og Lisbeth Iversen anviser spændende veje at betræde i forsøget på at lære improvisation.

Artiklen fortsætter under banneret

Arrangementet af de tolv sange er i udgangspunktet enkle, men velklingende. Materialet er opbygget således, at der til hver sang findes et enkelt, udskrevet arrangement (med en harmonisering, der er langt ud over tre og fire klange), og på modstående side følger et oplæg til improvisation: En gennemgående basostinat, forskellige øvelser og velegnede skalaer, variationer af skalaer og rytme og sekvensforskydninger.

At arrangementerne i udgangspunktet er enkle, betyder bestemt ikke, at en trænet klaverspiller ikke kan finde spændende udfordringer i materialet. Forfatteren anviser mange meget interessante og velklingende variationer og forslag til improvisationer. Og vigtigst: via de spillemæssigt meget overkommelige basostinater er højrehånden meget hurtigt i gang med at improvisere. For mig at se klart materialets største kvalitet og først og fremmest dét, der gør det anbefalelsesværdigt.

Alle sangene er indspillet på en vedlagt cd. En trio bestående af klaver (Lisbeth Iversen), bas og trommer spiller for hver af de tolv sange først det nedskrevne arrangement for derefter at anvende flertallet af de viste figurer og variationer. Meget inspirerende.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
666 andre er allerede tilmeldt