Debat
0   156

Forandret til ukendelighed

Det kan godt være, at Folkeskolens lederskribent har ret, når han i nummer 21 slår til lyd for, at den skole, vi har i dag, er alle tiders, når det gælder om at sikre investeringsklimaet i Danmark. Det kan også være, han tager grueligt fejl. Vi ved det ikke. Hvad vi derimod kan sige os selv, er, at folkeskolen i dens nuværende form umuligt kan have æren for, at det går så godt i Danmark i dag. De mennesker, der nu og her trækker læsset i dette land, er mellem 30 og 60. De gik i folkeskolen mellem 1960 og 1990. Langt de fleste af dem, der i dag indtager samfundets ledende positioner, havde forladt folkeskolen inden Heinesens reformpædagogiske folkeskolelov fra 1975.

Det var, længe inden new public management bemægtigede sig folkeskolen: Evaluering, målfastsættelse, dokumentation, rummelighed, læringsstile, intelligensprofiler, undervisningsdifferentiering, relationskompetence, projektarbejde, elevhandleplan, implementering, brugerstyring, supervision, portfolio jeg må hellere stoppe her, inden læseren falder i søvn. Det var, inden skolefritidsordningen overtog sidefløjene, dengang der stadig var råd til udflugter, tolærerordninger og en bog til hver elev. Dengang lærerne havde hånd i hanke med skolens ledelse, tid til at rette stile ordentligt og udstrakt autonomi til at bedrive deres undervisning uden nævneværdig indblanding fra 27 andre kokke på gennemtræk i skolekøkkenet.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg siger ikke, at vi bare skal vende tilbage til dengang. Jeg siger blot, at folkeskolen er forandret til ukendelighed siden da. Og at ingen, heller ikke lederskribenten, i dag kan vide, hvilket eftermæle vore dages folkeskole vil få.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ