Debat
0   186

Specialviden forsvinder

Regeringen har udsendt lovforslag til høring vedrørende placering af ansvaret for undervisning af de mest handicappede børn i kommunerne i stedet for som nu i amterne.

KL og Amtsrådsforeningen er berettiget til at afgive høringssvar. Derefter vil indenrigsministeren studere høringssvarene, hvorefter forslagene bringes til afstemning i Folketinget. Alt ser ud, som om forslaget bliver vedtaget. Der har stort set ingen debat været. En enkelt advarsel fra en professor. Ellers stilhed.

Artiklen fortsætter under banneret

Ved gennemførelse af kommunalreformen vil de allerfleste opgaver, der i dag udføres af amterne, fremover blive placeret i kommunerne.

I det store politiske spil om kommunesammenlægninger er der tilsyneladende ganske få, der har ytret sig om, hvordan kommunerne fremover skal kunne løse den højt specialiserede undervisning af de sværest handicappede børn, der i dag varetages af de amtslige specialskoler.

Gennem de seneste 30 år er der opbygget en specialviden på landets specialskoler. Der er al mulig grund til at frygte, at denne specialviden forsvinder i løbet af et par år ved placering af specialskolerne i kommunalt regi.

En del af baggrunden for at nedlægge amterne og lægge nye opgaver over til kommunerne er ønsket om at »gøre livet nemmere for borgerne. Der skal kun være en dør«. Det vil for den vidtgående specialundervisning betyde, at de elever, der i dag får deres undervisning på specialskoler, i fremtiden skal undervises sammen med de øvrige elever i folkeskolen. Det er en dårlig ide at placere ansvaret for et så specialiseret tilbud på lokalt plan. Der er tale om cirka en halv procent af Danmarks skoleelever, der går på specialskoler! De bliver ikke normale af at komme i den normale folkeskole, men folkeskolen bliver dårligere for alle.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)