Debat
0   136

Personalepolitik og bundlinje

Tilfredse lærere og pædagoger giver tilfredse forældre

Ved Overenskomst 02 blev der afsat midler til personalepolitiske projekter, herunder en messe, der blev afholdt 2. juni i Bella Centret med deltagelse af cirka 5.500 medarbejdere, ledere og politikere fra kommuner og amter. Messen var arrangeret af Personalepolitisk Forum, der består af repræsentanter fra Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KL og Amtsrådsforeningen.

I forbindelse med messen blev der offentliggjort en Gallup-undersøgelse, som parterne havde iværksat for at få belyst sammenhængen mellem personalepolitik og medarbejder- og brugertilfredshed.

Artiklen fortsætter under banneret

Undersøgelsen, der er gennemført i 62 udvalgte folkeskoler og daginstitutioner, viser en markant sammenhæng mellem medarbejdernes tilfredshed med jobbet og brugernes tilfredshed med servicen. Tilfredse medarbejdere giver altså tilfredse brugere.

Resultatet kan herudover sammenfattes i:

At der er generel høj tilfredshed blandt ansatte i amter og kommuner i forhold til jobbet, kolleger og ledere, men at der er problemer navnlig i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.

At der er en udbredt skepsis i forhold til Ny Løn.

Borgmester Kjeld Hansen, formand for Personalepolitisk Forum, siger:

»Jeg er glad for, at vi nu har fået dokumenteret, at personalepolitiske indsatser betaler sig. Vi har længe haft en fornemmelse af, at det betaler sig at optimere maskinrummet i den kommunale virksomhed, men det har været svært håndgribeligt. Det er nemmere at have fokus på input hvor mange resurser virksomheden skal tilføres og output hvilken service der kommer ud af det. Nu har vi et bevis for, at de gode personalepolitiske indsatser, der sker inde i maskinrummet, også kan måles på bundlinjen. Er folkeskolen eller daginstitutionen en attraktiv og velfungerende arbejdsplads, så leverer den også en bedre service til borgerne. Vi skal også sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, og at lederne er klædt godt på til jobbet«.

Undersøgelsen skal bruges til at diskutere, hvordan vi sikrer, at medarbejderes engagement og tilfredshed med stor variation i arbejdet og muligheder for at påvirke arbejdsindholdet ikke resulterer i stress og alt for højt arbejdstempo, som det påvises er tilfældet for over halvdelen af de ansatte.

Bemærkelsesværdigt er det, at ud af 29 faktorer vurderes effekten af Ny Løn som personalepolitisk incitament på en absolut bundplads.

Denne undersøgelse og almindelig fornuft og refleksion må føre til en ændret kurs på lønområdet.

Det er spild af resurser at fastholde et lønsystem, der giver så lidt udbytte i forhold til de kræfter, der bruges på det, og det må få konsekvenser allerede for den kommende overenskomst.

Parterne bag undersøgelsen har et godt grundlag at bygge videre på.

Astrid Schjødt Pedersen er formand for DLFs organisationsudvalg


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ