Hvorfor spiser løven ikke jordbær

Spørgsmålet blev stillet af Spørge Jørgen i Kamma Laurents digt fra 1938, og det var så fjollet, at »Jørgen fik smæk, og Jørgen blev lagt i seng«

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange tror, at »Spørge Jørgen« skal opfattes som et lærestykke i de forventelige konsekvenser, hvis et barn stiller dumme spørgsmål, men faktisk bruger digtet ikke ordet dum: »det han spurgte om var noget pjat«, står der, og »jeg skal aldrig spørge fjollet mer«. Digtet har måske et glimt i øjet, hvis digte ellers kan have det? Øjne har de jo i hvert fald ikke.

I dag har vi af gode grunde accepteret, at der ikke findes dumme spørgsmål.

I det omfang, der opereres med kategorien, er det i tilfælde, hvor spørgeren har fået svar på samme spørgsmål mange gange, eller hvor spørgeren let selv kunne have fundet svaret. Nok også i tilfælde, hvor adspurgte ikke kan give et fornuftigt svar, men ingen af disse omstændigheder gør jo et spørgsmål dumt.

Hvis det sidste er tilfældet, at adspurgte ikke kan give noget fornuftigt svar måske fordi der ikke var nogen eller noget at spørge kan man i stedet prøve www.biblioteksvagten.dk

Her kan man stille spørgsmål om »alt mellem himmel og jord« til bibliotekarer fra skiftende folke- og forskningsbiblioteker og få svar per mail.

I den omfattende bemandede åbningstid kan man endog chatte med en bibliotekar for at sikre, at spørgsmålet er formuleret, så det kan besvares.

Biblioteksvagten rummer link til mange andre spørgetjenester, og der er mange specialiteter.

»Alt mellem himmel og jord« begrænses en smule på sitet: »Biblioteksvagten vil hjælpe med svar på alle de spørgsmål, der kan stilles til et bibliotek«.

Biblioteksvagten kan altså godt svare på dumme spørgsmål i ovennævnte forstand, men man skal ikke forvente svar på »fjollede« spørgsmål som: »Hvorfor spiser løven ikke jordbær?« I hvert fald ikke før man har chattet med bibliotekaren. Og ved den proces vil der nok ske en omformulering.

Udredningen af svar på fjollede spørgsmål kan være ganske krævende. Nogle af spørgsmålene i »Spørge Jørgen« er af den art: »Hvorfor er jeg ikke blevet en kat«, mens andre er mere enkle. Det egentlige problem i »Spørge Jørgen« er muligvis, at han slet ikke er interesseret i svaret.

De fleste emnespecifikke spørgetjenester opfordrer spørgerne til at undersøge, om der er svaret på spørgsmålet tidligere, og rummer faciliteter, som gør det let at undersøge. I dag hedder det ikke dumme spørgsmål, men FAQ: Frequently Asked Questions.

Klassikeren blandt spørgetjenester, Politikens oplysning, har 85 år på bagen, og man kan ringe til den på hverdage mellem klokken 14 og 18 på telefon 3314 4088. Man kan selvfølgelig også skrive på www.politiken.dk, og når nu sandheden skal frem, så kan man også ringe til Biblioteksvagten på telefon 7027 0717.

Med i en dansk kanon

»Spørge Jørgen« udkom første gang i 1944. Det har søgetjenesten www.google.dk kunnet finde.

Billedet af forsiden er fra Gyldendals website. Gyldendal genudgav nemlig bogen i tredje udgave i 2003 med Robert Storm Petersens fine tegninger.

Ved samme lejlighed fandt jeg ud af, at professor Torben Weinreich vil have »Spørge Jørgen« med i en dansk kanon. Det fortalte Dansklærerforeningens formand Jens Raahauge i »Dagens spids« på P1 morgen 11. marts 2004. En spids, man kan finde og genhøre på www.dr.dk

Og sådan kan man bruge nettet til så meget også til at blade i.

Denne uges NETopNU er skrevet af Johan Jacobsen