Debat

Stilheden larmer stadig

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Pensionsprofilen. Er der mere i posen til 93-gruppen?« Dette er et citat fra kredsformandens skriftlige beretning, men også et spørgsmål, som har beskæftiget mig en del på det sidste.

Grunden er, at jeg fylder 60 til oktober og overvejer, om jeg skal gå på efterløn. Men spørgsmålet er, hvad med min pension? Efter 20 år som lærer siger prognosen 2.422 kroner per måned brutto. Dette er uden de cirka 30 kroner om måneden, jeg fik ved sidste overenskomst. Der er dog langt til de cirka 9.700 kroner, jeg ville have fået som tjenestemand.

Når jeg læser formandens indlæg i nummer 4/2003, kan jeg ikke forstå det anderledes, end at hvis man er gået på pension ved overenskomsten 05, skal man ikke forvente at få del i en eventuel forbedring.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Men hvorfor vente? Ifølge nummer 46/2002 skal et pensionsudvalg aflevere sin analyse i august 2003. Det samme skriver John Illum i nummer 11/2003, og »herefter er der lidt over et år til en medlemsdebat til overenskomstkrav i efteråret 2004«.

I dag er det 1. marts 2004, og tavsheden har været total. Ingen orientering om, hvad man er kommet frem til. Hvor bliver medlemsdebatten af? Kan det nås, inden kravopstillingen skal være afleveret 18. juni i år?

Jeg har hørt, at man vil forhøje pensionsprocenten for 93-gruppen. Hvis det er det eneste, er der ingen grund til at udskyde pensionen. Det får jeg endnu mindre ud af end sidst.

Formanden har ofte henvist til sin optagethed af problemet helt tilbage fra 93. Indtil nu er der ikke sket forbedringer, der er værd at tale om. Det er på tide, at de mange ord bliver omsat i praksis.

Det mindste, I kan gøre, er at melde klart ud. Jeg kan ikke tro, jeg er den eneste i den situation. I så fald ville det være meget enkelt og billigt at supplere til en ordentlig pension. Er jeg i stedet rykket fra 93-gruppen til »det var bare ærgerligt«-gruppen? Det ville være rart at få et svar.

Svar

»Stilheden larmer«, fordi vores første mulighed for at gøre noget for 93-gruppen er ved forhandlingerne om Overenskomst 05. Den omtalte analyse, der er en grundig rapport om situationen først og fremmest for 93-gruppen, er udarbejdet og vil danne udgangspunkt for den medlemsdebat, som skydes i gang med en konference for alle kredsformændene den 22. og 23. april.

Du har ret i, at det ikke vil være muligt at få del i forbedringer, hvis man er gået på pension før Overenskomst 05, og du har desværre også ret i, at det vil være meget kompliceret at lave afgørende forbedringer for de ældste i 93-gruppen. Den situation er vi havnet i, fordi vi for sent har fået taget fat i problemstillingen. Jeg står helt ved mine tidligere udtalelser om 93-gruppens vilkår og vil arbejde for, at kongressen til september prioriterer dette problem, når kravene til de kommende overenskomstforhandlinger skal formuleres.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF