Debat

Dårlige børn

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sandsynligheden for at vinde to millioner i lotto er usædvanlig lille, det samme gør sig gældende for artikler, der postulerer, at børn i Danmark er blandt de bedst fungerende i verden. Artiklen, der refereres til, er John Peters 'Dårlige børn er moderne', Folkeskolen nummer 41.

Det er rart at læse en optimistisk og velskreven artikel, men . . .

John Peters skriver blandt andet: ' . . . alle kriminologiske undersøgelser viser, at ungdomskriminaliteten falder og falder og faktisk aldrig har været lavere end i dag'. Hvad skyldes det? Er opklaringsprocenten faldet? Er SSP-maskinens (SSP-lærere, SSP-konsulenter, opsøgende medarbejdere, Det Kriminalpræventive Råd og så videre) mange forskellige tiltag effektive? Bliver den forurettede udsat for grove trusler, så han/hun dropper politianmeldelsen? Kan det være de utraditionelle, men resultatgivende mafiametoder, den opsøgende medarbejder benytter sig af? Eller er den socioøkonomiske ulighed blevet en grad bedre?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

En anden spændende, men måske forhastet konklusion er: 'Antallet af voldstilfælde blandt de 14-18-årige er også faldet gennem de sidste 12 år . . . (cirka 30 procent) ifølge en videnskabelig undersøgelse, som en gruppe læger har foretaget på skadestuerne i Århus politikreds'. - Er skadestuerne i Århus politikreds repræsentative for hele landet?

Jeg håber bestemt ikke, at John Peters' artikel (mis)bruges som sovepude over for kriminalitetsforebyggende projekter/undervisning med nedprioritering og ressourcebesparelse til følge. Tværtimod gælder det nu om at bibeholde og udnytte den 'gode bølge', måske intensivere det præventive arbejde, nu hvor fundamentet (måske) er skabt.

Sacha Popovic

projektarbejder ved SSP-projektet 'Nordstjernen'

Brøndby Nord