Debat

Ny skolestruktur på Frederiksberg

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der blev nedlagt for mange folkeskoler i 80'erne. Det må Frederiksberg Kommune nu bøde for. De store børneårgange i dette årti betyder nemlig, at Frederiksberg Kommune skal bygge nye folkeskoler.

På en konference om den nye skolestruktur fremkom følgende ide:

For at spare vil kommunen oprette seks såkaldte fødeskoler, det vil sige skoler fra børnehaveklasse til 6. klassetrin, to overbygningsskoler fra 7. til 9. klasse.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Dette princip strider mod alt, hvad den danske folkeskole står for i dag. Før 1956 var det almindeligt, at eleverne gik i underskolen, derefter i mellemskolen.

Man gik bort fra dette princip, og vi fik enhedsskolen. Det lange stræk med de samme kammerater og lærere giver eleverne mere tryghed. Et enestående princip, netop den danske folkeskole er anerkendt for.

I det amputerede skolesystem, der foreslås, går eleverne i samme klasse seks-syv år for derefter at splittes op i nye store klasser de sidste tre år af deres folkeskole.

Seminarieuddannelsen giver kommende lærere kompetence til at undervise i hele skoleforløbet. Man uddannes særligt til at undervise i fag i overbygningen, og i andre fag, som giver kompetence til at undervise i de små klasser.

Ideen med de amputerede skoler bliver forhåbentlig på idéplanet. I disse tider med stor lærermangel kunne der let opstå en situation, hvor nyudklækkede lærere ikke søger ind i et så gammeldags skolevæsen.

Kommunen har svært ved at finde egnede grunde til nye skoler. Grunden, de har købt til formålet, er alt for lille til en hel skole. Derfor disse ideer om at genindføre underskole og mellemskole på Frederiksberg.

Det er dog muligt at flytte ind i de skoler, man nedlagde. Det er set før, at man kan få en fin, moderne skole ved at benytte de gamle bygninger, og det er ofte billigere.

Jeg håber, at ideen med de amputerede skoler skrinlægges, og man går i gang med at bygge de nødvendige folkeskoler, så skolevæsenet på Frederiksberg får mulighed for at leve op til de moderne krav, der stilles til undervisningen i dag.

Helle Schmidt

Frederiksberg