Debat
0   166

Pension og ny løn

I Folkeskolen nummer 14 har Claus Bjarke Hansen et indlæg om overenskomstansatte, pension og nye lønformer. Som overenskomstansat kredsformand og formand for Medlemsforum Øst i Lærernes Pension vil jeg gerne give indlægget et par ord med på vejen.

Jeg er meget enig i, at de to største forskelle - og problemer - mellem tjenestemænd og overenskomstansatte er pensionen og sikkerheden i ansættelsen. For mig at se er det specielt pensionens størrelse, der er den afgørende forskel. Her skal der sættes ind for at skabe en forbedring, således at det også bliver økonomisk muligt for overenskomstansatte at gå på pension, før de fylder 67 år.

Artiklen fortsætter under banneret

Pensionen kan forbedres på to måder. Den sikreste måde er ved en højere pensionsindbetaling, det vil sige, at pensionsbidraget skal hæves til over de nuværende 15 procent, eller hele lønnen skal gøres pensionsgivende. En anden mulighed er at hæve startlønnen, idet større pensionsindbetalinger tidligt i et lønforløb er meget mere værd end sent i et lønforløb.

Jeg er til gengæld uenig i, at nye lønformer automatisk løser pensionsproblemerne for de overenskomstansatte. At tro på, at alle overenskomstansatte får en lønstigning på 1.600-1.800 kroner om måneden, er utopi. Lønsummen, der skal forhandles om, vil stort set være den samme som nu, og det må forventes, at alle lærere - tjenestemænd som overenskomstansatte - skal have et overgangstillæg, så hvor skulle pengene komme fra? Der vil derimod være en meget stor risiko for, at de overenskomstansatte, der er midt i det nuværende lønforløb, får en ringere pension, fordi deres lønforløb forkortes. Det må ikke ske.

Nye lønformer kan også meget nemt føre til store forskelle, afhængig af hvor villig den enkelte kommune er til at gøre funktions- og kvalifikationstillæg pensionsgivende. Man skal være klar over, at tillæggene kun som udgangspunkt er pensionsgivende, alt er til forhandling.

Da jeg afgjort mener, at vi skal have en forbedret pension som overenskomstansatte, er den bedste måde at kræve forhøjede pensionsbidrag i forbindelse med Overenskomst 99. Fra Medlemsforum Østs side vil vi rejse problematikken, og jeg håber, at mange overenskomstansatte i de kommende måneder - i forbindelse med kravopstillingen - vil rejse dette på medlemsmøder i kredsene.

Flemming Ernst

Hvidovre


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ