Debat

Tak for debatten

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når vi modtager dagens avis eller Folkeskolen eller et andet blad, så er det en selvfølge, at vi lige skal se 'Frit ord' eller debatsiderne. Politikerne må vide det. - Under den nys overståede valgkamp havde folketingskandidaterne hyppigt indlæg på debatsiderne. Og det er kun godt og rigtigt, at politikerne inviterer til debat med vælgerne, folket, der kan bidrage med megen viden fra det praktiske liv. - Lad os håbe, at linien fastholdes - også nu efter valget!

Dernæst er det at håbe, at mange vil trodse mageligheden og gå ind i debatten. Historien taler for, at det fortsat kan være tilfældet. Endog i min barndom, da det frie ord var knægtet under krig og besættelse, var der mænd og kvinder, der under angst og i mørke talte tidsånden imod med forbudte debatindlæg. En af dem, Halfdan Rasmussen, udsendte illegalt i 1944 et digt med følgende strofe:

'Og du skal ikke lukke dine øjne

og stå afmægtig, når det onde sker.

Men trofast mod hver kalden i dit hjerte

skal du forkynde, hvad du gemmer der.'

Sådan forestillede han sig fredstid i Danmark. En frodig debat, som er demokratiets forudsætning. Besværligt? Ja, men nødvendigt!

Og det er godt for demokratisk lovgivning at få afsøgt virkeligheden fra alle betragtningsvinkler - også dem i gulvhøjde - før lovgivning! Tag for eksempel den seneste skolelov, hvor begreber som undervisningsdifferentiering, ansvar for egen læring, læreren som coach eller guide har svært ved at stå distancer i skolens hverdag og derfor stadig er under debat.

- Og mon ikke politikerne burde bede PLS. Consult vente i kulissen med effektivitets- og kvalitetsmåleudstyr. Der er meget at debattere om de spørgsmål endnu.

Derfor tak til alle, der med flid og tapperhed støtter tingene under debat:

'Kom hid I gode dannemænd,

og sig os, hvad I fattes!'

'Kan munden vi få ret på gang

til andet end at spise,

hverandet barn i Dannevang

forstår halvkvæden vise.'

(Grundtvig)

Børge Pilgaard

Tårs

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler