Lovforslag i strid med grundloven

Jurist kritiserer skelnen mellem skolerejser og lejrskoler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis en klasse rejser, og der er en lønnet lærer med, må det betragtes som undervisning. Derfor skal rejsen være gratis. Sådan siger professor, dr.jur. Henrik Zahle fra Københavns Universitet.

Undervisningsministeriets vejledning om skolerejser og lejrskoler viser en anerkendelse af, at lejrskoler, som før har været delvist finansieret af forældre, nu skal være gratis. Men vejledningen skelner mellem skolerejser og lejrskoler. Ifølge vejledningen kan der ikke kræves forældrebetaling til lejrskoler, mens der godt kan kræves betaling til skolerejser. Om det siger Henrik Zahle:

- Undervisning skal være vederlagsfri. Og undervisning er det, der indgår som et planlagt forløb for klassen. Også de valgfri dele heraf. At en skolerejse kaldes for frivillig - i den forstand, at man kan vælge at blive hjemme, hvis man ikke har råd - det betragter jeg ikke som et udtryk for, at skolerejsen ikke er undervisning.

- Hvis rejsen foregår i skoletiden, er det i realiteten en del af undervisningen. Det, der arrangeres for de tilbageværende elever, er en nødløsning. Det ændrer ikke den fundamentale opfattelse af, at så bliver skolerejsen at betragte som et undervisningsforløb, og så bør den være vederlagsfri, siger Henrik Zahle.

Han forklarer, at grundloven dermed ikke udelukker, at forældre kan være med til at finansiere en skoleudflugt.

- Der kan udmærket fra forældres side bidrages til at finansiere rejsen og måske også for de, der ikke har råd. Det er ikke forbudt, men det kan altså ikke kræves, siger Henrik Zahle.

dhs