Krigsbørn i Næstved

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er for farligt for danske skoleelever at tage til Bosnien - men de har glæde af at modtage besøg fra det krigshærgede land. Kildemarkskolen i Næstved har før jul huset en gruppe fra en skole i Tuzla i Bosnien. Dette er en ganske særlig by i Eksjugoslavien, der går ind for multietnisk samarbejde - i hård opposition til nationalistisk krigspolitik.

På Kildemarkskolen er engelsk blevet brugt flittigt af Næstved- og Tuzla-eleverne til at tale sammen med, suppleret af børnenes egen mimik, fnis og latter. Det har været karakteristisk, at børnene stort set ikke har talt om den alvorlige baggrund for besøget, men har været optaget af de meget nære ting.

Skoleinspektør Jørgen Nielsen og lærer Meta Beldring erkender, at Næstved-børnene ikke forstår så meget om situationen i Tuzla. Alligevel har de haft udbytte af gæsternes ophold.

Jørgen Nielsen siger:

- De er blevet klar over, at besøget fra Tuzla ikke har været en visit fra et hvilket som helst sted i udlandet. Derfor har de gjort alt for at give gæsterne et godt ophold i Næstved.

- Børn under cirka 14 år ser først og fremmest hinanden som børn uanset baggrund. Dette vil vi gerne fastholde, siger Jørgen Nielsen.

Afgørende for, at besøget blev til virkelighed, var organisationen 'Støt Tuzlas Skoler', der kan kontaktes på telefon 4637 0673.