Debat
0   132

Tag hovedet frem igen

Kære Poul Thomsen

I et indlæg i Folkeskolen nummer 47 lufter du din hellige forargelse angående de to somaliske småpigers brug eller ikke brug af tørklæder i skolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Uden at tage stilling til den konkrete sag vil jeg foreslå dig at sætte dig en smule ind i det emne, du taler om, inden du så indigneret farer i blækhuset.

Du fortæller, at de to pigers brug af tærklæder er religiøst betinget. Det er der mange andre, der tror, men det bliver det ikke rigtigere af.

Det er ikke påbudt i Koranen, ja, det er end ikke et islamisk påfund, men et statussymbol af byzantinsk herkomst, hvorved man kunne skelne frie kvinder fra slavinder.

Såvel franskmændene i Algeriet som Shahen i Iran prøvede at forbyde brugen af slør. Resultatet blev naturligvis det modsatte, og nu blev sløret et tegn på oprør.

Nu er det nærmest blevet et undertrykkende symbol. En iransk indvandrer i Sverige udtaler, at det er forkasteligt at tvinge børn under 16 år til at bære slør (voksne kvinder kan selv bestemme - måske?). Hun siger endvidere: 'Sløret er ikke bare et stykke tøj. Det er et symbol på en ideologi, som siger, at kvinder er mindreværdige'.

Hvis nu de to 'stakkels' piger havde gået i en fransk skole, havde der ikke været nogen 'sag'. I Frankrig er det nemlig forbudt at bære slør i offentlige skoler. Det sker i det store og hele med forældrenes accept.

Som et kuriosum kan jeg nævne, hvad en herboende ægypter har fortalt mig. Han har en søster, der er tandlæge i Ægypten. Hun har aldrig båret slør, men under en religiøs bølge begyndte en del kvinder at bære slør. Det gjorde tandlægen også for ikke at risikere at miste kunder i sin klinik. Altså ikke af religiøse, men af rent forretningsmæssige grunde!

At bære slør er ikke en religiøs handling, men en folkelig skik i lighed med den barbariske handling at omskære små piger. Det har heller ikke noget med religion at gøre, selv om det beklageligvis praktiseres i en række islamiske lande.

Du skriver, at der må være grænser for, hvor umenneskelig man kan være. Er det mon omskærelse af piger, du tænker på?

Hvis du har stukket hovedet under armen, kan du roligt tage det frem igen, navnlig hvis du vil bruge det til at sætte dig ind i sager, som du så skråsikkert udtaler dig om.

Ifølge din terminologi er jeg muligvis en led racist, men til din beroligelse kan jeg fortælle, at jeg ikke er medlem af Dansk Folkeparti eller Fremskridtspartiet og heller ikke har planer om at blive det.

Sandsynligvis er vi ikke så uenige, men jeg er efterhånden blevet træt af at høre og læse om alt det vrøvl (undskyld!), der fremføres i en ellers alvorlig debat.

Henning Manstrup

Lynge


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ