Debat

Hvem blev spændt for

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til Jette Jensen

formand i Århus

I uge 43 havde jeg den fornøjelse sammen med en kollega og mine elever i biologi/geografi i 7. klasse at arbejde med Max Havelaar-projektet om bæredygtig handel med videre.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Vi havde stillet en fin (synes vi) planche op i vores lokale brugs, hvor indholdet drejede sig om begrænsning af sprøjtegift, livsvilkår i tredjeverden, problemerne omkring verdenshandlen og dennes indvirkning på fordelingen af verdens goder med mere.

Desuden havde eleverne fundet på følgende slogan: 'Max Havelaar garanterer - der bliver penge til mere'. Sloganet var så kædet sammen med en plakat med en glad kaffebondedreng fra Nicaragua, som forhåbentlig får mulighed for skolegang, hvis hans forældre får råd til det. En del af projektet var så, at eleverne skulle servere kaffe i to timer torsdag og fredag i vores brugs og forklare kunderne om de problemstillinger, vi havde arbejdet med de sidste to måneder.

Stor var derfor min forbløffelse, da jeg så TV2's nyhedsudsendelse torsdag aften, klokken 22.00, og overværede et utroligt tendentiøst indslag om projektet under overskriften: 'Skoleelever brugt som levende reklamesøjler for brugsen og et hollandsk kaffeselskab!' Efter denne påstand tonede du så frem og sagde noget med (efter hukommelsen), at nu var man gået over stregen, og at skolebestyrelserne burde have grebet ind. Du må rette mig, hvis det er helt hen i tågen.

Problemet var bare, at jeg og min kollega havde haft cirka to en halv måned til at arbejde med projektet. Vi havde læst alt materialet og sågar undervist i det. Desuden kunne vi se, at det udmærkede materiale var produceret af Mellemfolkeligt Samvirke sammen med Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger (FDB) og i øvrigt støttet af Danida. Var Mellemfolkeligt Samvirke og Danida så også spændt for FDB og det hollandske kaffefirmas luskede reklamevogn?

Selvfølgelig ikke, da Max Havelaar-fonden jo ikke er noget 'hollandsk kaffeselskab', men en international organisation med udspring i Holland, hvis hensigt det er at sikre mindstepriser fastsat af FN til småproducenterne i tredjeverden.

Der er imidlertid for mig at se ingen tvivl om, at TV2 måtte fordreje indholdet i indslaget for at få befolkningen og os andre til at se 'at vi og FDB var gået over stregen'. Således kan man som landsdækkende medie opfylde sine egne postulater.

Nu skal du selvfølgelig ikke tages til indtægt for TV2's tendentiøse indslag, men dine bemærkninger understregede bare budskabet i TV2.

Jeg ved ikke, hvor lang tid du har haft til at vurdere materialet, og jeg ved heller ikke, hvad du har sagt, som er klippet fra i TV2's 'tilpasning' til deres 'budskab'.

Det er bare sådan, at når jeg her bagefter tænker på, hvordan pressen kunne slå om fra begyndelsen af uge 43 til slutningen, og hvordan TV2 med din og andres hjælp fordrejede indholdet i projektet, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvem der havde interesse i dét - og jeg spørger så- hvis vogn blev du og andre med dig i denne mediedebat egentlig spændt for, da I var med til at nedgøre et for mig at se udmærket projekt, som på ingen måde gik over nogen grænse?

Richard Vincent Samuelsson

formand på Midt- og Østlolland

Forkortet af Redaktionen