Tvivlsom udlicitering

Det er let nok med rengøringen, men derudover er det meget kompliceret at udlicitere skolen, siger professor i forvaltning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Udlicitering af folkeskolen - det ville være et særdeles kompliceret projekt.

Det er professor i forvaltning, Peter Bogasons, kommentar til sommerens presseforlydender om, at udenlandske uddannelseskoncerner skulle være på vej ind på det danske marked.

Disse koncerner vil angiveligt tilbyde kommuner eller kredse af forældre at drive deres skole på mindst samme kvalitetsniveau som nu, men til en betydelig billigere penge.

- Man kan udmærket udlicitere eksempelvis den kommunale renovation, og man kan for den sags skyld også udlicitere skolens rengøring og pedelfunktionen. Men herefter bliver det en meget kompliceret sag på skolens område, siger Peter Bogason, der er professor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhvervsøkonomi ved Roskilde Universitetscenter og leder af Center for Lokal Institutionel Forskning (CLIF).

Forudsætningen for, at en udlicitering kan finde sted, er nemlig, at aktiviteterne i virksomheden kan måles entydigt, og det er ikke tilfældet i skolesammenhæng, påpeger Peter Bogason.

Udenlandske uddannelseskoncerner kan derfor heller ikke skrive kontrakt på, at 'undervisningen mindst skal forblive på samme niveau', sådan som direktør for Dansk Teknologisk Institut, Niels Christian Nielsen, ifølge Jyllands-Posten den 18. august forestiller sig.

- Folkeskolelovens formålsformulering om elevernes selvtillid, personlige udvikling og samarbejdsevne lader sig ikke uden videre underkaste målinger, der gør det muligt at udstikke sådanne garantier, siger Peter Bogason.

- I stedet må man så udarbejde omfattende kontrakter, der retter sig imod lærernes uddannelsesbaggrund, lokalernes kvalitet og så videre. Desuden skal der vel være forældreindflydelse i folkets skole?

Debatten om udlicitering af offentlige serviceydelser blev i denne omgang startet af Jyllands-Posten, der i sidste måned med stor gennemslagskraft offentliggjorde en journalistelevs afgangsopgave, der var skrevet i foråret, afslører Ugebrevet Mandag Morgen den 8. september.

KL-direktør (Kommunernes Landsforening) Peter Gorm Hansen og FOA-formand (Foreningen af Offentligt Ansatte) Poul Winckler blev citeret for betragtninger, der måtte læses som tilspidsede aktuelle indspark. Men det var reelt generelle vurderinger i brede samtaler, som fandt sted for flere måneder siden.

Udlicitering af folkeskolen bliver da heller ikke et tema i denne kommunale valgkamp, skal man tro Næstved-borgmesteren Henning Jensen (Socialdemokratiet), der sidder i Kommunernes Landsforenings bestyrelse.

- Udlicitering af folkeskolerne bliver ikke et kommunalpolitisk tema de første ti år, alene fordi kommunerne ejer skolebygningerne, siger Henning Jensen, der dog ikke udelukker, at forsøget vil blive gjort enkelte steder rundt om i landet.

- Men folkeskolen er vigtig for Danmark. Derfor vil jeg advare imod for mange forsøg på at frigøre den fra kommunernes direkte indflydelse.