En dårlig sag

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forsvarsadvokat Peter Schneider tvang mandag i sidste uge lærer Anders Fogtmann og hans elever fra 9. klasse på Marienberg Skole i Vordingborg til at forlade retslokalet, umiddelbart inden sagen mod en 20-årig mand fra byen gik i gang.

- Dommeren havde givet os lov til at overvære sagen, men inde i retslokalet bad Peter Schneider om ordet, og så holdt han ellers et længere foredrag om, at det ville blive en offentlig skueproces, hvis vi blev siddende. Han var meget ophidset og sammenlignede os med gæsterne i zoologisk have. Derefter opfordrede han os til at gå, og det følte vi os pressede til, fortæller Anders Fogtmann, der havde valgt sagen i samråd med dommeren, fordi den appellerede til eleverne.

- En ung pige var på vej hjem fra et diskotek og fik kørelejlighed med én, hun ikke kendte. Men han var påvirket af spiritus og mistede herredømmet over bilen i et sving, så pigen og en af bilistens kammerater blev slået ihjel. Den slags kan eleverne lære meget af, siger Anders Fogtmann.

Peter Schneider er godt klar over, at retssager kan indeholde et pædagogisk element. Men han mener, det er en dårlig idé, at skoleelever overværer sager, hvor 'manden i midten' er tiltalt ud fra uagtsomme handlinger. I den aktuelle sag var den 20-årige blandt andet tiltalt - og blev dømt - for dobbelt uagtsomt manddrab og spirituskørsel.

- Manden slog ikke ihjel med vilje. Han sad i retten med meget dårlig samvittighed, så det ville virke meget krænkende, hvis en flok skoleelever havde fået lov at overvære sagen. Det ville blive en forlystelse for dem, men en meget kedelig oplevelse for min klient. Derfor fik jeg eleverne til at gå, siger Peter Schneider, der overvejer at tilbyde eleverne, at han forklarer sine synspunkter i en af deres timer.