Det går meget godt

Skolen skal være bedre til at give og modtage feedback

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lektor ved Lærerhøjskolen i Skive Ole Harrit hører blandt dem, der har arbejdet allermest med skoleudvikling herhjemme. Han var enig med Astri Müller Indrebø på Holbæk-mødet i, at der er for meget 'synes' i skolen. Eller for meget 'glædelig jul', som han kaldte det.

- Hvordan gik forældremødet? Det gik meget godt. Meget godt er det samme som 'glædelig jul', sagde Ole Harrit.

- Det siger ikke spor. Den sunde skole må blive bedre til at give og modtage feedback. Der siges alt for meget glædelig jul i den danske folkeskole. Feedback er en grundlæggende del af det professionelle lærerarbejde. Og den bedste vurdering foregår gennem samtale. Det må ikke teknokratiseres i papir.

- Forudsætningen for vurdering er, at man har værdisat. I spændingsfeltet mellem praksis og værdisætning foregår vurderingen. En samtale- og samarbejdskultur må indføres, og skolerne må bruge evalueringen til dialog-redskab mellem skole, brugere og politikere.

Ole Harrit medgav, at det er svært at definere kvalitet, for der vil altid være nogle, der synes, at skolen ikke løser sin opgave.

- Men debatten bør nu afløses af en operationel fase, hvor det gælder om at få forankret evalueringen som en langsigtet proces, sagde han.

Han priste rammestyringen som vor nationale egenart.

- Stat og kommune opstiller økonomiske og ideologiske rammer for decentrale beslutninger og vurderinger, og det er de professionelles ansvar at tolke og analysere mål og handlinger.

- Vi skal hele tiden spørge os selv: Hvad vil jeg med det her undervisningsforløb? Vi må have mere tænkning ind i skolen. Men lærere og ledelse forholder sig ikke tilstrækkeligt vurderende til deres eget arbejde. Hvis de gjorde det, kunne de lettere imødegå en eventuel kritik. Indsigt avler ansvar, sagde Ole Harrit.

cb