Debat
0   138

Angående Læseplaster på såret

Ingvar Lundbergs teori om de historiske årsager til den danske læsekatastrofe er yderst problematisk (refereret i Folkeskolen nummer 45).

For at fortolke de danske data er det nødvendigt at iagttage en differentieret opfattelse af katastrofens omfang. Bornholm gik ram forbi, mens det øvrige Danmark var storproducent af særdeles svage læsere, og samtidig leverede de dygtigste elever forholdsvis svage resultater, når de blev sammenlignet med højtpræsterende elever i højkvalitetsområder.

Artiklen fortsætter under banneret

Ingvar Lundberg tager de ældste danske skoler med i sin årsagsforklaring på den danske læsekatastrofe. Det er en historisk kendsgerning, at det nuværende Bornholms Amtsgymnasium er før-reformatorisk, grundlagt i 1512. Eksemplet viser, at der ikke er negativ sammenhæng mellem eksistensen af før-reformatoriske skoler og niåriges præstationer inden for læsning i 1991!

Siden reformationen har doktor Martin Luthers lille katekismus været anvisende over for husfaders oplæring af sin husstand. På Bornholm er denne oplæring i efterkrigsårene ikke foregået i hjemmene, men er foregået i forbindelse med konfirmationsforberedelsen i trettenårsalderen. Der er således ikke nogen påviselig sammenhæng mellem de protestantiske bekendelsesskrifter og de niåriges præstationer inden for læsning i 1991!

Hvad skal dansklærere med trøstende ord fra en svensk psykolog? Der er brug for en dansk havarikommission, der seriøst og lødigt samler og vurderer samtlige årsagsteorier.

Birgitte Borgen Marcussen

Gentofte


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ