Matematik
0   10

Timss: Danske elever klarer sig lidt bedre i matematik, når opgaven er undersøgende

Danske elever klarede sig som bekendt dårligere i den internationale Timss-undersøgelse i 2019 sammenlignet med 2015. Men en ny rapport om den digitale udgave af Timss viser, at i interaktive, undersøgende, problemløsningsopgaver, så klarede eleverne sig lidt bedre.

Relativt set klarer de danske elever sig bedre i de interaktive, undersøgende problemløsningsopgaver i den digitale eTimss 2019-undersøgelse. Her scorer de danske elever i gennemsnit som et af de eneste lande to point højere i både matematik og natur/teknologi.

Timss 2019 viser, at de danske elever er gået væsentligt tilbage i matematik og holder niveauet i natur/teknologi sammenlignet med 2015-undersøgelsen. Men eleverne er altså lidt bedre til at løse interaktive og undersøgende problemorienterede opgaver.

I 4. klasse skulle eleverne i matematik planlægge en skolefest, hvor de skulle stå for billetsalg, pyntning, mad og drikke. I natur/teknologi skulle de hjælpe en dreng på en gård med at finde ud af, hvilket dyr der havde spist af planterne i hans have.

I opgaven med planlægning af skolefesten fandt folkene bag Timss dog ud af at opgaven var for lang. Blandt alle deltagende lande var der 21 procent, der stoppede undervejs i opgaven og 14 procent løb ud for tid. Derfor vil lignende opgaver i kommende Timss-undersøgelser kun være halvt så lange.

Artiklen fortsætter under banneret

Mere involverende opgaver

I en pressemeddelelse om den nye rapport står, at de danske elever håndterer den undersøgende, problemorienterede matematik og natur/teknologi faglighed bedre.

"På trods af et stort og bekymrende fald i matematikscore fra 2015 til 2019, kan vi her glædes over at Danmark er et af de få lande, hvor eleverne i både matematik og natur/teknologi klarer sig en smule bedre i gennemsnit, når de problemorienterede opgaver medtages".

I andre lande ses denne forskel ikke.

"I en dansk sammenhæng er resultaterne vigtige i forhold til diskussionerne om et nyt test- og evalueringssystem", siger Christian Christrup Kjeldsen, der er leder af den danske del af Timss-undersøgelsen og viceinstitutleder for forskning ved DPU.

"Dels viser de nye interaktive opgaver vejen for en test af elever, der er langt mere involverende og levner plads til elevernes undersøgende og mere eksperimenterende tilgang".

Holdet bag den danske del af Timss ser derfor frem til næste runde i 2023, hvor de undersøgende, interaktive og problembaserede opgaver vil få et større fokus i den samlede undersøgelse, står der i pressemeddelelsen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.296 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.678 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.072 andre er allerede tilmeldt