”Testsystemet er opbygget således, at alle nære kontakter til smittede - herunder også sundheds- og plejepersonale og pædagoger og lærere - kan booke særligt reserverede tider og kan dermed springe køen over hos TestCenter Danmark”, lyder det fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Lærere og pædagoger kan springe over i corona-køen som nærkontakter

Lærere og pædagoger er trætte af, at blive hjemsendt i længere perioder, mens de venter på svar på corona-test. Det skulle et brev fra fagforeninger til regeringen lave om på, men i et svar fra Sundheds- og Ældreministeriet understreges det, at lærere og pædagoger allerede kan springe corona-køen over. Det er der bare ikke nogen, der har fortalt dem.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, BUPL og lederforeningen i BUPL har i et brev til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil samt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard bedt om, at lærere og pædagoger kan få lov at springe over i corona-køen.

I brevet skriver fagforeningerne, at de råber vagt i gevær og "beder om jeres hjælp til at sikre, at pædagoger og lærere får samme hurtige adgang til test og svar på test som medarbejderne i andre samfundskritiske funktioner".

Fagforeninger til regeringen: Lad lærere og pædagoger få hurtigere adgang til corona-test

Ingen af ministerierne er vendt tilbage med et svar til fagforeningerne. Men et svar er der alligevel kommet. I et skriftligt svar til DR's Aftenshowet fra Sundheds- og Ældreministeriet lyder det:

"Testsystemet er opbygget således, at alle nære kontakter til smittede - herunder også sundheds- og plejepersonale og pædagoger og lærere - kan booke særligt reserverede tider og kan dermed springe køen over hos TestCenter Danmark".

Ifølge Sundhedsstyrelsens pjece 'Til dig, der er nær kontakt til en person, der er testet positiv for ny coronavirus' vil man som nærkontakt eksempelvis blive kontaktet i forbindelse med smittetilfælde på skoler, i dagtilbud eller lignende.

Når man har fået besked om, at man er nærkontakt til en corona-smittet, skal man kontakte Coronaopsporing.

Således kan man, som det fremgår af ministeriets svar, springe køen over, få hurtigere svar og vende hurtigere tilbage til arbejdet på skolen.

Skolelederne er allerede trætte

Hos Skolelederforeningen undrer man sig over, at svaret til DR ikke er sendt til fagforeningerne, der har sendt brevet, men man er alligevel glad for udmeldingen. Sådan lyder det fra formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.

"Det er netop det, vi har efterspurgt. Vi bør i samfundets tjeneste kunne gå ind på lige niveau med sundhedspersonalet. Alle er selvfølgelig vigtige i det danske samfund, men vi må bare sige, at der er nogen som eksempelvis lærerne, hvis fravær går udover nogle andre, når børnene må hjemsendes", siger han.

Med den nuværende stigning i smitten betyder den lange ventetid for lærerne, at mange børn må hjemsendes i længere tid, fordi der ikke er nogen til at undervise dem på skolen.

"Vi har eksempler fra skoler, hvor omkring 20 lærere sidder derhjemme og venter på svar. Og det er uholdbart. 20 lærere sender jo 150 elever hjem, og det er så 150 forældre, der ikke kan komme på arbejde. Det er jo ikke skidesmart", fortæller Claus Hjortdal.

De Konservative vil lade lærere og pædagoger komme foran i corona-testkøen. SF og Venstre vil ikke

Claus Hjortdal forventer derfor, at udmeldingen fra ministeriet vil løfte en del af trykket på lærerbemandingen.

"Vi må forvente, at den udmelding fra ministeriet er positiv for os", lyder det fra skoleledernes formand.

Og en positiv udmelding er præcis, hvad skolerne ifølge Claus Hjortdal har brug for:

"Skolelederne er rigtig trætte i øjeblikket, fordi de hele tiden laver forandringer. De er slidt allerede to måneder inde i skoleåret. Det er dem, der råber højt til os og konstaterer, at det her ikke er holdbart. Skolelederne har brug for, at deres lærere kommer hurtigere tilbage på arbejde".

Powered by Labrador CMS