Debat

Kystgården og DLF

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»DLFs køb af Kystgården er naturligvis sket i fuld overensstemmelse med de gældende bestemmelser«, er DLFs svar på mit læ­serbrev »Pengeforbrug i sparetider« i Folkeskolen nummer 28.

Men jeg er ikke tilfreds med »gældende bestemmelser«, for jeg kan ikke gennemskue, om det er ansvarspådragende, når nu »hovedstyrelsen har afgivet bemyndigelse til købsforhandlinger«.

Når jeg reagerer på hovedstyrelsens bemyndigelsesudstedelse, skyldes det et tidligere ejendomskøb i 1989 af naboejendommen »Skoleidrætscentret Storebælt« (nu Storebæltscentret).

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Under henvisning til netop hovedstyrelsesbemyndigelsen af 1984 tillod den tidligere formand Martin Rømer sig egenhændigt at købe det nuværende Storebæltscenter i hovedstyrelsens sommerferietid, og først en måned efter købet informerede Martin Rømer hovedstyrelsen skriftligt om DLFs ejendomskøb ved Storebælt (formandens brev af 26. juli 1989).

Kun få hovedstyrelsesmedlemmer protesterede dengang mod købet, for »køb, salg og belåning af fast ejendom kan kun finde sted efter hovedbestyrelsens beslutning«. Men Martin Rømers opfattelse af medlemsreaktionen var følgende:

»Det er åbenbart, fordi Storebæltscentret er en kursusejendom, at de protesterer, da der er truffet beslutning om, at vi ikke skal have flere kursusejendomme«. Citat fra Berlingske Tidende den 28. september 1989.

Men der var også en anden gældende bestemmelse, som kræ­vede lidt geografisk dannelse, for i hovedstyrelsesbemyndigelsen af 1984 står der, at DLF »kun kan købe ejendomme højst ti kilometer fra Rådhuspladsen« jævnfør kongresreferatet 1990 side 511.

Køber DLF alligevel Kystgår­den, optræder købet måske allerede i årsregnskabet 2003, der først kommer til kongressens behandling i slutningen af 2005. Til den tid er der så valgt både en ny kongres og en ny hovedstyrelse.

Efter min mening skal DLF efter gældende bestemmelser undlade købet af Kystgården. DLF skal jo som tidligere oplyst spare et tocifret millionbeløb de næste år.

Svar

Poul Erik Dyreborg ønsker øjensynligt at pege på et problem, der ikke findes. En enig hovedstyrelse bakkede op om købet af Kyst­gården, inden købet fandt sted. Købet af Kystgården er en del af investeringerne af midlerne i Særlig Fond. Købet har derfor ingen indflydelse på den besparelse, som er under udmøntning på foreningens drift. Som alle andre forsøger vi at sprede investeringerne for derved at sprede risikoen. Hovedstyrelsen har vurderet, at købet af Kystgården er en god investering også økonomisk.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF